Λουϊζα (Lemon verbena)...Lippia citriodora

 

Ηρεμεί το νου και διώχνει το στρες. Καλή σε περιόδους προετοιμασίας για εξετάσεις, για το τρακ των καλλιτεχνών πριν βγουν στη σκηνή, και το φόβο που δημιουργεί έναν κόμπο στο στομάχι. Βοηθά στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης. Αν απαιτείται νοητική εστίαση, συνδυάστε τη με Νερόλι ή Κουνούκλα.

Ισχυρό αντιφλεγμονώδες, φαίνεται ότι επιδρά στις βλεννογόνες μεμβράνες του στόματος και της μύτης. Χρησιμοποιήστε την σαν κομπρέσα ή στοματικό διάλυμα μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις. Συνδυάστε την με hydrosol Κουνούκλας αν υπάρχει αιμορραγία, με Ελίχρυσο αν υπάρχει πρήξιμο ή έχει αφαιρεθεί κάποιο δόντι. Χρησιμοποιήστε την καθημερινά σαν στοματικό διάλυμα για καλή στοματική υγιεινή υγιεινή. Σε εποχές κρυολογήματος «ρουφάτε» καθημερινά 1-2 σταγόνες από κάθε ρουθούνι. Είναι επίσης χρήσιμο σε πολύ ξερά κλίματα ή όταν μένετε πολλές ώρες σε χώρους με κεντρική θέρμανση.

Το hydrosol της Λουϊζας είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό του κανονικού και του μικτού δέρματος. Σε συνδυασμό με την Κουνούκλα βελτιώνει την υφή του δέρματος, και μπορεί να ελαττώσει το μέγεθος των πόρων. Μόνο του ή σε συνδυασμό με hydrosols Λεβάντας ή Δυόσμου αποτελεί θαυμάσιο aftershave, και ταιριάζει στους άντρες γιατί δεν έχει έντονο άρωμα λουλουδιών ή φρούτων.

Το αιθέριο έλαιο της Λουϊζας είναι ένα από τα πιο σπάνια και πιο ακριβά αιθέρια έλαια. Το φυτό είναι έντονα αρωματικό, αλλά παράγει ελάχιστο αιθέριο έλαιο από τεράστια ποσότητα φυτικής ύλης. Σαν όλα τα hydrosols από φυτά με μικρή περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο (Αχιλλαία, Χαμομήλι, Κουνούκλα, Υπέρικο, Μελισσόχορτο κλπ.), έχει έντονες ενεργειακές ιδιότητες. Φαίνεται ότι αρκετό ποσοστό από τη ζωτική δύναμη του φυτού παραμένει στα υδροδιαλυτά συστατικά, και αν συνδυάζεται με κραδασμικές θεραπευτικές τεχνικές, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά.