Δενδρολίβανο
....Rosmarinus officinalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Δυναμωτικό, αντισηπτικό, αντιρρευματικό, παρασιτοκτόνο. Για τόνωση της μνήμης, της ενέργειας και του σώματος γενικά. Για ενίσχυση της τριχοφυϊας, λιπαρά μαλλιά και δέρμα, μυϊκούς πόνους, κακή κυκλοφορία. Με κυβερνήτη τον Ήλιο, σύμβολο ζωτικότητας και ατομικότητας, ανανεώνει τον ενθουσιασμό και υποστηρίζει την αυτοπεποίθηση, διώχνει την απάθεια και τη μελαγχολία. Να αποφεύγεται από: εγκύους, επιληπτικούς, υπερτασικούς

            Προερχόμενο από τη Μεσόγειο, το βότανο αναπτύσσεται τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, Βόρειο Αφρική, τη Μέση Ανατολή, και την Καλιφόρνια. Το όνομα «Rosemary» προέρχεται από το Λατινικό ros marinus, που σημαίνει «ρόδο της θάλασσας».

            Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο δυνατά αρωματικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά φυτά. Στην Αρχαία Αίγυπτο, τα κλαδάκια καίγονταν σαν τελετουργικό θυμίαμα, και τοποθετούνταν μεσα στους τάφους των φαραώ για να τους βοηθούν να θυμούνται την προηγούμενη ζωή τους. Στους Αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους το φυτό ήταν ιερό, συμβόλιζε την πίστη, το θάνατο, και την ανάμνηση, καθώς και την ακαδημαϊκή μάθηση.       Σε κηδείες, το δεντρολίβανο καίγονταν σαν θυμίαμα, σαν ένδειξη σεβασμού και μνήμης προς τον νεκρό. Οι αρχαίοι εκτιμούσαν τη δύναμή του να αυξάνει τη συγκέντρωση, και ο συσχετισμός του με τη μνήμη συνεχίστηκε για αιώνες. Θεωρούνταν επίσης ότι το φυτό φέρνει καλή τύχη, και ότι παρέχει προστασία ενάντια σε ξόρκια και μαγεία. Αυτό αντανακλούσε τη δύναμη που του παραχωρήθηκε σαν φαρμακευτικό, με τη δύναμη να προστατεύει ενάντια στη πανούκλα και να δυναμώνει την υγεία.

            Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου πρωτο-αποστάχθηκε στο 13ο αιώνα. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και δυναμωτικά αιθέρια έλαια - εξαιρετικό τονωτικό της σωματικής ενέργειας yang, και επιπλέον προάγει την κυκλοφορία και της ενέργειας-Qi και του αίματος.  Θερμό, δριμύ και διεγερτικό, μπορεί να επανορθώσει τη διανοητική και τη σωματική εξάντληση. Ενεργοποιώντας την ενέργεια-Qi της Καρδιάς, το δεντρολίβανο δυναμώνει τον παλμό της καρδιάς και ενθαρρύνει τη ροή του αρτηριακού αίματος. Είναι ωφέλιμο για καρδιακή κόπωση, αρρυθμίες, υπόταση, και κρύα χέρια και πόδια. Επειδή αυξάνει την προμήθεια αίματος στον εγκέφαλο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αδύναμη συγκέντρωση και νευρική ατονία, και συνεπώς ταξινομείται σαν κεφαλικό.

            Κινώντας και την ενέργεια-Qiκαι το αίμα, το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου είναι εξαιρετικό τονωτικό των μυών, και χρησιμοποιείται για μυϊκή δυσκαμψία, κράμπες, και πόνο. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα αντιρρευματικά αιθέρια έλαια, και ενδείκνυται για πόνο αρθρώσεων ψυχρής, σταθερής, και σπαστικής φύσης.Με αποχρεμπτική δράση, το δεντρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρυολογήματα, καταρροϊκούς βήχες και βρογχίτιδα, και σαν ανακουφιστικό κατά των εντερικών ζυμώσεων και βοηθητικό ροής της χολής, ανακουφίζει από δυσπεψία και τυμπανισμό.

            Το δεντρολίβανο θεωρούνταν παραδοσιακά αναζωογονητικό βότανο, και φυσικά κυβερνούνταν από τον Ήλιο - αστρολογικό σύμβολο ζωτικότητας και ατομικότητας. Ταιριάζει στο ψυχρό, εξασθενημένο άτομο το οποίο έχει ελλιπή αίσθηση αυτοεκτίμησης και το οποίο δεν έχει ισχυρό, υγιές εγώ - ένα εγώ που τιμά τη θέση του μέσα στον κόσμο, και προχωρά στην αναζήτηση της δικής του ολοκλήρωσης. Η τάση τους να σκέπτονται υπερβολικά και να αμφισβητούν την κάθε τους ενέργεια διαλύει την αποφασιστικότητά τους και υγραίνει τη «ζωτική φωτιά» τους.

            Ενισχύοντας τη Καρδιά και δυναμώνοντας το Νου (Shen), το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου ενισχύει την εμπιστοσύνη και το ηθικό εκείνων δεν πιστεύουν στις δικές τους δυνατότητες. Θερμαίνει το Πνεύμα και το κάνει τολμηρό.

                ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού, ή σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Αποφεύγετε τη χρήση σε άτομα με υπέρταση, επιληψία ή πυρετό. Μην το χρησιμοποιείτε σε διάλυση μεγαλύτερη από 1%.