Λεβάντα (Lavender)...Lavandula officinalis    

 

 Βιβλιογραφικές πληροφορίες   

Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε εξωτερικές εφαρμογές, και είναι κατάλληλο για συχνή χρήση για όλους τους τύπους δέρματος. Προσθέστε το στα καλλυντικά σας του εμπορίου – δεν θα αλλοιώσει τις ιδιότητές τους, και θα προσθέσει ένα ευχάριστο άρωμα, καθώς και τις δροσιστικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Η Λεβάντα είναι πασίγνωστη  για τις αναζωογονητικές της ιδιότητες πάνω σε κατεστραμμένα ή ευαίσθητα δέρματα. Προσθέστε το σε μάσκες με αλεύρι βρώμης για έναν βαθύ καθαρισμό, χρησιμοποιείτε το καθημερινά για ντεμακιγιάζ και καθαρισμό – απλώστε το στο δέρμα με ένα κομμάτι βαμβάκι. Ψεκάζετέ το στο πρόσωπο και το λαιμό κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν βρίσκεστε πολλές ώρες σε ξερό περιβάλλον.

         Ψεκάστε το στο δέρμα πριν και μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση για να ελαττώσετε την φλεγμονή. Πάρτε το μαζί σας στα ταξίδια σας. Χρησιμοποιήστε το στο αεροπλάνο, σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβάνοντας και τα πόδια σας. Χρησιμοποιήστε το σε ζεστά κλίματα για τον κατευνασμό των ηλιακών εγκαυμάτων, των εξανθημάτων από ζέστη, ηλίαση, τσιμπήματα κοριών, και φαγούρα. Όταν κάνετε σκι ή ιστιοπλοϊα, ψεκάστε το δέρμα με ένα μίγμα 60:40  hydrosol Λεβάντας και Αμαμηλίδας, για να αποφύγετε τα προβλήματα από τον άνεμο και τη θερμοκρασία.

         Το γλυκό, ευχάριστο άρωμά του το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Χρησιμοποιήστε το για το καθάρισμα πληγών και γραντζουνιών (και στους μεγάλους, επίσης). Χρησημοποιήστε το όταν είναι ιδιότροπα και γκρινιάρικα, προσθέστε το στο νερό του μπάνιου τους ή ψεκάστε το στο δωμάτιό τους για έναν ήρεμο ύπνο. Στα κοριτσάκια αρέσει να έχουν το δικό τους άρωμα, και αυτό δεν θα τους προκαλέσει αλλεργίες ή δερματικές αντιδράσεις. Η Λεβάντα είναι εξαιρετική για χρήση σε μωρά, από την ώρα της γέννησής τους, και μπορεί να προστεθεί στο μπάνιο, στην ατομική τους υγιεινή, ή για το βρεφικό εξάνθημα από πάνες, σε συνδυασμό με Χαμομήλι.

         Η Λεβάντα έχει ηρεμιστική και δροσιστική επίδραση στο σώμα, τον νου και το πνεύμα. Ψεκάστε την στο σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητό σας για να ηρεμήσετε, να «ξελαμπικάρετε» και να αναζωογονηθείτε μέσα στην κίνηση. Συνδυάστε την με Γεράνιο ή Τριαντάφυλλο και χρησιμοποιήστε την σε ζεστές ή κρύες κομπρέσες στην κοιλιά και την χαμηλή χώρα της πλάτης για κράμπες και προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Συνδυάστε τη με Δυόσμο και λίγο Φασκόμηλο και ψεκασθείτε όταν έχετε εξάψεις. Χρησιμοποιήστε την σε κλύσμα για τον κατευνασμό των ερεθισμένων εντέρων.

Χρησιμοποιήστε το αδιάλυτο σε κομπρέσες για τον αυχένα, τους ώμους και το μέτωπο για πονοκεφάλους, στρες, υπερένταση.