Λιβάνι...Boswelia carterii

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Το λιβάνι έπαιξε - και παίζει, σημαντικό ρόλο στην θρησκευτική και προσωπική ζωή των Αρχαίων Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων, Περσών, Εβραίων, Ελλήνων και Ρωμαίων. Ίσως υπήρξε το σπουδαιότερο συστατικό αρωματικών θυμιαμάτων αφότου άρχισε η ιστορία. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι το Αγγλικό όνομά του προέρχεται από τη μεσαιωνική Γαλλική λέξη franc, που σημαίνει «καθαρό» ή «ελεύθερο», και τη Λατινική incensium, " καπνίζειν".

            Το λιβάνι είναι ένα από τα τέσσερα κύρια συστατικά που απαρτίζουν το Εβραϊκό τελετουργικό λιβάνι, και για αιώνες αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς της ημέρας του Σαββάτου. Προσφερθέν σαν δώρο στο νεογέννητο Ιησού, αναφέρεται συνολικά 22 φορές μέσα στη Βίβλο.

            Σπουδαιότατη σφαίρα δράσης του αιθερίου ελαίου του λιβανιού πρέπει να είναι το νευρικό σύστημα. Εδώ, η ικανότητά του να χαλαρώνει και ταυτόχρονα να αναζωογονεί το κάνουν εξαιρετικό για τη θεραπεία της νευρικής υπερέντασης, αλλά και της νευρικής εξάντλησης. Διευκολύνει τη ροή της στάσιμης ενέργειας-Qiκάθε φορά που το συσσωρευμένο στρες οδηγεί σε ευερεθιστότητα, ανησυχία, και αϋπνία. Σαν ήπιο τονωτικό, μπορεί  επίσης να ενισχύσει το ηθικό, και γι' αυτό είναι σημαντικό αντικαταθλιπτικό αιθέριο έλαιο.

            Το γεγονός ότι το αιθέριο έλαιο του λιβανιού κατέχει αντικαταρροϊκές και αποχρεμπτικές ιδιότητες το κάνει επίσης χρήσιμο για βρογχίτιδα και άσθμα, ειδικά όταν συσχετίζονται με νευρική υπερένταση. Λέγεται ότι  «βαθαίνει την αναπνοή», και μπορεί να ανακουφίσει το «σφίξιμο» στο στήθος. Αντιμολυσματκό και καταπραϋντικό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί  και για ιγμορίτιδα και λαρυγγίτιδα.

            Η ικανότητα του λιβανιού να διευκολύνει τη ροή της ενέργειας-Qi και να ηρεμεί τα νεύρα σημαίνει ότι έχει χρήσιμη αναλγητική δράση. Είναι κατάλληλο για ρευματικούς και κοιλιακούς πόνους, καθώς και για πόνους περιόδου. Θεωρούμενο από μερικούς ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, σαν το tea tree, σε περιπτώσεις όπου η νευρική κατάθλιψη κινδυνεύει να εξασθενήσει το Αμυντικό-Qi.

            Το αιθέριο έλαιο του λιβανιού έχει βαθιά ψυχολογικά και πνευματικά ευεργετήματα, από μακρού αναγνωρισμένα από θρησκευτικές και πνευματικές παραδόσεις σε ολόκληρο το κόσμο. Σύμφωνα με τα Πέντε Στοιχεία,  η επίδραση του αιθερίου ελαίου του λιβανιού μπορεί να συνδεθεί σε θεμελιώδες επίπεδο με το στοιχείο της Γης, όπου η ικανότητά του να ηρεμεί και να συγκεντρώνει το νου αντανακλά την ήπια ηρεμιστική, αλλά βαθιά διαφωτιστική, επίδρασή του πάνω στη Διάνοια (Yi). Είναι ιδανικό βοήθημα για το διαλογισμό, τον στοχασμό, και την προσευχή, διευκολύνοντας τη νοητική φλυαρία και ηρεμώντας το νου. Διευκολύνοντας μια κατάσταση μονοσήμαντης συγκέντρωσης, αφήνει το Πνεύμα να αιωρείται.

            Σε καθημερινό επίπεδο, μπορεί να χρειαστεί για καταστάσεις νοητικής ταραχής και στενοχώριας, ή οποτεδήποτε ο νους αναστατώνεται και κατακλύζεται από κακές σκέψεις.

Αφιερωμένο στον Απόλλωνα, μας ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουμε την πνευματικότητά μας, και μας βοηθά να «ξεκολλήσουμε» από το παρελθόν και να απελευθερωθούμε.