Γαρύφαλλο....Syzygium aromaticum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Αντιμολυσματικό, γενικό τονωτικό, εντομοαπωθητικό. Για πονόδοντο, ακμή, μώλωπες, διαστρέμματα, ναυτία, δυσπεψία. Το διεγερτικό άρωμά του ενισχύει την έμπνευση, εμπιστοσύνη και εσωτερική ζεστασιά.

 

Το δένδρο φύεται σε όλες τις τροπικές περιοχές και παράγει ένα μπαχαρικό που εκτιμάται πολύ για τις αντισηπτικές του ιδιότητες, τόσο σαν διατροφικό συστατικό όσο και σαν φάρμακο, ειδικά οδοντικό.

Όλα τα διαφορετικά μέρη του - ρίζες, κλαριά, φύλλα, λουλούδια και καρποί - περιέχουν αιθέριο έλαιο, αλλά εκείνο που χρησιμοποιείται είναι τα μπουμπούκια.

Με δυνατό, ζεστό άρωμα που θυμίζει κάπως ρούμι, το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου έχει πικρή, καυτή γεύση, και πολύ ισχυρή δράση, σαν φωτιά που καίει και καθαρίζει τη γή από τις ακαθαρσίες της.

Εκτός από τις αντισηπτικές του ιδιότητες, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι είναι αξιοσημείωτο τονωτικό της μήτρας - βοηθά στην διαστολή και προετοιμάζει την μητέρα για μια εύκολη γέννα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, καθώς ελαττώνει την αγωνία σχετικά με τον τοκετό.

Αναμιγνύεται με αιθέριο έλαιο κανέλλας και λεμονιού. Το μίγμα των παραπάνω αιθερίων ελαίων μετριάζει την επιλόχιο κατάθλιψη όταν η μητέρα, 2-3 μέρες μετά τον τοκετό, αισθάνεται "άδεια" από την ψυχούλα που κουβαλούσε τόσο καιρό μέσα της.

Εκεί που υπερέχει, επίσης, είναι στην αντιμετώπιση μολυσματικών γαστρεντερικών ασθενειών και σε ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, εναλλασσόμενο με αιθέριο έλαιο θρουμπιού. Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων γαρύφαλλου και κανέλλας είναι εκπληκτικός - έχει απολυμαντικές και καθαριστικές ιδιότητες, και δρα κατά των ζυμώσεων, της σήψης και του τυμπανισμού.

Είναι, βέβαια, και εξαίρετο οδοντικό αντισηπικό, και αναλγητικό επίσης, και είναι γνωστό από την αρχαιότητα γι' αυτές του τις ιδιότητες. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις νευραλγίας και οδοντικών μολύνσεων.

Εξαιρετικό τονωτικό, τόσο σωματικό όσο και νοητικό, το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου καταπολεμά την υπνηλία, π.χ. στο αυτοκίνητο, σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο μέντας.

Τέλος, είναι καλό νοητικό αναζωογονητικό, ιδιαίτερα για έντονα συναισθηματικούς ανθρώπους. Αναμίξτε το με αιθ. έλαιο δάφνης και ραβενσάρας σε περιπτώσεις πρωτογενούς ψύχωσης και φόβους που απορρέουν από άλυτα προβλήματα σχέσεων με τη μητέρα, ή από την αγωνία να "ξαναγεννηθούμε", με άλλα λόγια να αναλάβουμε την υπευθυνότητα για τη ζωή μας και να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο.