Ροδόξυλο....Aniba parviflora

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το αιθέριο έλαιο του ροδόξυλου χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην αρωματοποιία, σαν μεσαία νότα. Η χρήση του στην αρωματοθεραπεία είναι σχετικά πρόσφατη, και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την φροντίδα του δέρματος. Ισορροπεί τόσο το ξηρό, αφυδατωμένο, όσο και το λιπαρό δέρμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί  τόσο για το πρόσωπο όσο και για το σώμα.

Ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, αναζωογονεί τους ιστούς και εξομαλύνει τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες. Εκτός τούτου, θεωρείται αφροδισιακό και αντικαταθλιπτικό, και συναισθηματικό εξισορροπητικό.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι αρωματοθεραπευτές και οι περιβαλλοντολόγοι απέφευγαν, και σαμποτάριζαν, τη χρήση του αιθερίου ελαίου του ροδόξυλου, επειδή είχαν καταστραφεί τεράστιες φυτείες του τροπικού αυτού δέντρου στον Αμαζόνιο, και κινδύνευε να εξαφανισθεί. Τα τελευταία χρόνια το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από καλλιεργημένα δέντρα από τη Βραζιλία, όπου οι αρχές έχουν επιβάλλει την υποχρεωτική αναδάσωση, για να αποτραπεί η εξαφάνισή του από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου