Αχιλλαία......Achillea millefolium

 


Βιβλιογραφικές πληροφορίες

 

Πολυετές ανναριχώμενο βότανο, με όρθιους βλαστούς, δαντελωτά φύλλα χωρισμένα σε φτεροειδή φυλλαράκια, και σύνθετη κεφαλή από πολυάριθμα, μικροσκοπικά άνθη σαν μαργαρίτας, με λευκό ή ροζ χρώμα.

 

Το βότανο ήταν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις επουλωτικές ιδιότητές του, και ήταν αφιερωμένο στον Αχιλλέα που, σύμφωνα με το μύθο, το χρησιμοποίησε το φυτό κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου για να θεραπεύσει το σύντροφό του Τηλέφο από τραύμα δόρατος. Αναφερόμενο  σαν «τραυματοβότανο του στρατιώτη», «αιμοστατικό χόρτο», και «αγριόχορτο του ξυλουργού», χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες σαν αξιόπιστο επουλωτικό τραυμάτων - από τους ιππότες των Σταυροφοριών και από ξυλουργούς για τραύματα από σκαρπέλλο.

Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, η αχιλλαία έχει ψυχρή  και ξηρή φύση, και, σαν το χαμομήλι, έχει αντισπασμωδική και αντιφλεγμονώδη δράση, που το κάνει να ενδείκνυται για δυσπεψία, κολικό του εντέρου, ευερέθιστο έντερο, και ανεπαρκή παραγωγή χολής.

Σαν αναλγητικό, το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεισδύσει μέσα στη bi, ή «επώδυνη απόφραξη», διαστρεμμάτων, ρευματισμών, και νευραλγίας. Εμμηναγωγικό από φύση, συνιστάται επίσης για την ανακούφιση των πόνων περιόδου.

 

Έλαιο που επίσης αφαιρεί τη θερμότητα, η αχιλλαία περιέχει το αντιφλεγμονώδες μόριο  chamazulene, που την καθιστά αποτελεσματική για νευρίτιδα, προστατίτιδα, και αρθρίτιδα. Σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια λεβάντας, κυπαρισσιού, και λεμονιού, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για γρίπη που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και πονοκέφαλο. Και σαν αντισηπτικό του ουροποιητικού, η αχιλλεία ανακουφίζει την κυστίτιδα και ουρηθρίτιδα.

 Όντας στυπτικό, το αιθέριο έλαιο της αχιλλαίας είναι κατάλληλο για την ακμή και το έντονα λιπαρό δέρμα,. Ισορροπεί επίσης την λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής - κατάλληλο για σμηγματόρροια, και για ενίσχυση της τριχοφυϊας.

 

Προσοχή: να αποφεύγεται σε έντονη ξηροδερμία.

 

Το αιθέριο έλαιο της αχιλλαίας είναι το πιο κατάλληλο για κείνους στους οποίους τα αισθήματα θυμού και οργής συνδέονται υποσυνείδητα με συναισθηματικά τραύματα και τρωτότητα. Εύκολα θιγόμενοι, τείνουν  να αντιδρούν βίαια σε κάθε προσβολή, αποφασισμένοι να κρατήσουν κρυμμένα με κάθε θυσία τον πόνο και την «αδυναμία» τους. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο βασικό πρόβλημα μπορεί να τους κάνει να καταπνίξουν τα αισθήματά τους θυμού και ενόχλησης - πλημμυρισμένοι καθώς είναι από το πόνο παλαιών τραυμάτων.