Κανέλλα....Cinnamomum zeylanicum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

  • Το δέντρο της Κανέλλας φύεται σε τροπικές περιοχές και ανήκει στην οικογένεια των Δαφνοειδών. Η καλύτερη ποιότητα αιθερίου ελαίου παράγεται στην Κεϋλάνη, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα. Το αιθέριο έλαιο της κανέλλας είναι καλός αντι-μολυσματικός παράγοντας - αν και δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το θρούμπι. Δρα κυρίως στην εντερική και ουροποιητική περιοχή, αλλά σε μικρές δόσεις, γιατί σε υψηλές δόσεις μπορεί να αποβεί ερεθιστικό.

Εξαιρετικό γαστρεντερικό διεγερτικό, απορροφά τον τυμπανισμό και τακτοποιεί τις κενώσεις. Αυξάνει την περίσταλση σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας - σε συνδυασμό με αιθ. έλαιο καρότου - και την ελαττώνει σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και δυσεντερίας, παίζοντας ταυτόχρονα και αντισηπτικό ρόλο.

Κυβερνήτες του είναι ο Ήλιος και ο Δίας. Κατά κανόνα αναμιγνύεται με αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου, με το οποίο έχει μεγάλη συγγένεια, και το οποίο είναι επίσης εξαιρετικό αντισηπτικό, και με του λεμονιού, που "γλυκαίνει" την καυτή γεύση του γαρύφαλλου και της κανέλλας, και από την άλλη ρυθμίζει και διεγείρει τις λειτουργίες του συκωτιού (το αιθέριο έλαιο της κανέλλας είναι ηπατοτοξικό σε μεγάλες δόσεις, και δύσκολα ανεκτό από ανθρώπους με ευαίσθητο συκώτι, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις).

Εξαιρετικό ανθελμινθικό, καταπολεμά τις αμοιβάδες και τα σκουλήκια των εντέρων. Είναι επίσης θερμαντικό - χρήσιμο σε υποθερμίες, και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Είναι επίσης αποτελεσματικό σε περιπτώσεις νευρικής κατάθλιψης που οφείλονται σε σωματικά αίτια, και είναι κατάλληλο για ανθρώπους εξασθενημένους, εξαιρετικά αδυνατισμένους ανθρώπους, ακόμα και αναιμικούς (σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο καρότου), και των οποίων η υποτονικότητα επηρεάζει την ψυχή τους. Ανεβάζει τη διάθεση ανθρώπων που έχουν γίνει εσωστρεφείς λόγω προβλημάτων στις σχέσεις τους (πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε ελάχιστες δόσεις).

Προσοχή: Το αιθέριο έλαιο της Κανέλλας είναι ηπατοτοξικό και δερμοκαυστικό (ειδικά αν προέρχεται από τον φλοιό), και πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ εξωτερικά, ΠΑΝΤΑ διαλυμένο μέσα σε φυτικό λάδι, σε διάλυση κάτω του 1%.