Μαραθόσπορος....Foeniculum vulgare

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Το μάραθο είναι ανθεκτικό διετές ή πολυετές βότανο, που αναπτύσσεται σε ύψος των δύο μέτρων, με λεπτά, φτερωτά φύλλα και ομβρελλόμορφες ταξιανθίες από χρυσοκίτρινα άνθη. Το αιθέριο έλαιο παράγεται από τους συνθλιμμένους σπόρους. Γηγενές στις ακτές της Μεσογείου, το φυτό τώρα αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ινδία, Ιαπωνία, και Βόρειο Αμερική.

            Η χρήση του μάραθου σαν βότανου ανάγεται στην αρχαιότητα, και ξεχώριζε στις μαγειρικές και ιατρικές τέχνες της Αρχαίας Αιγύπτου, Ελλάδας, Ρώμης, και Ινδίας, καθώς και στην Αγγλο-Σαξονική μαγειρική.

            Οι ‘Ελληνες ήταν ανάμεσα στους πρώτους που αναγνώρισαν την αξία του σαν ήπιου διουρητικού, απισχναντικού βοηθήματος, ονομάζοντας το βότανο Μάραθρο, από το μαραίνω, που σημαίνει «λεπταίνω». Οι σπόροι του φημίζονταν για την ενίσχυση του σθένους και της μακροζωίας, και οι αθλητές τους έτρωγαν ενώ γυμνάζονταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι Ρωμαίοι τους έτρωγαν σαν μέρος μιας επιδόρπιας πίττας από σπόρους για να υποβοηθήσουν τη χώνεψη, μετονομάζοντας το φυτό foeniculum -που σημαίνει «σαν σανός» - λόγω του γλυκού αρώματός του, σαν ξηραμένου χόρτου. Ταξινομείται παραδοσιακά σαν θερμό και ξηρό, και εκτιμάται από παλιά για τις διουρητικές, και τονωτικές ιδιότητές του, καθώς και σαν ανακουφιστικό κατά των εντερικών ζυμώσεων. Θεωρούνταν επίσης ότι βελτιώνει την όραση και ακοή.

            Η κύρια σφαίρα δράσης του μάραθου έγκειται στο πεπτικό σύστημα, όπου  τόσο το αιθέριο έλαιο όσο και το έγχυμα από το βότανο διεγείρουν τη ροή της ενέργειας-Qiμέσα στο στομάχι και τα έντερα. Αποτελεσματικό αντισπασμωδικό του γαστρικού και εντερικού λείου μυός, το έλαιο χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τη δυσπεψία, κοιλιακό πρήξιμο, ναυτία, εμετό, και συσσώρευση αερίων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να «κινήσει το έντερο» σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

            Ενδυναμώνοντας την ενέργεια-Qi μέσα στα Νεφρά και το Σπλήνα, το μάραθο είναι ήπιο διουρητικό και λεμφικό αποσυμφορητικό, βοηθώντας να απαλλάξει το σώμα από λιμνάζοντα υγρά και λίπη. Παραδοσιακό απισχναντικό βοήθημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, και παχυσαρκία, και σαν αιθέριο έλαιο και σαν αφέψημα.

            Τον 17ο αιώνα ο βοτανολόγος-αστρολόγος Nicholas Culpeper συνδύασε το μάραθο με τον αστρολογικό πλανήτη Ερμή και το ζώδιο της Παρθένου. Ενώ η Παρθένος συνδέεται με τα έντερα και με κάθε τι που είναι πρακτικό και παραγωγικό, ο  Ερμής είναι το αρχέτυπο σύμβολο του συνειδητού, λογικού νου, και της επικοινωνίας.

            Το μάραθο ταιριάζει στον τύπο του ατόμου που τείνει να σκέπτεται πάρα πολύ και να αναλύει πάρα πολύ. Ενώ μπορούν εύκολα να γεννήσουν έννοιες και ιδέες, σπάνια τις κοινοποιούν ή τις θέτουν σε εφαρμογή. Δυσκολεύονται να μιλήσουν και να εκφραστούν, και κρατούν και ανακυκλώνουν μέσα τους τα συναισθήματά τους. Όσο περισσότερο τα κρατάνε κλειδωμένα μέσα τους, τόσο περισσότερο εντείνονται, αυξάνοντας την ένταση που προσβάλλει τα έντερα. Οι ανεπιθύμητες, ανέκφραστες σκέψεις και συναισθήματα που σπρώχνονται κάτω από τη συνειδητότητα συσσωρεύονται μέσα στα έντερα σαν νευρικός σπασμός και αέρια.

            Ξεμπλοκάροντας την ικανότητά μας για τολμηρή αυτοέκφραση, το έλαιο του μάραθου απελευθερώνει τη παρόρμησή μας να δημιουργήσουμε. Σαν το αιθέριο έλαιο της πιπερόρριζας, μας βοηθάει να βρούμε παραγωγικές διεξόδους για τον δραστήριο νου.