Μαραθόσπορος....Foeniculum vulgare

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Η χρήση του μάραθου σαν βότανου ανάγεται στην αρχαιότητα και ξεχώριζε στις μαγειρικές και ιατρικές τέχνες της Αρχαίας Αιγύπτου, Ελλλάδας, Ρώμης, και Ινδίας, καθώς και στην Αγγλο-Σαξονική μαγειρική.

 Οι Έλληνες ήταν ανάμεσα στους πρώτους που αναγνώρισαν την αξία του σαν ήπιου διουρητικού, απισχναντικού βοηθήματος, ονομάζοντας το βότανο Μάραθρον, από το μαραίνω, που σημαίνει «λεπταίνω».

Οι  σπόροι  του  φημίζονταν  για  την  ενίσχυση  του  σθένους  και  της μακροζωίας, και οι αθλητές τους έτρωγαν ενώ γυμνάζονταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι Ρωμαίοι τους έτρωγαν σαν μέρος μιας επιδόρπιας πίττας από σπόρους για να υποβοηθήσουν τη χώνεψη. Ταξινομείται παραδοσιακά σαν θερμό και ξηρό, και εκτιμάται από  παλιά για τις διουρητικές, και τονωτικές ιδιότητές  του,  καθώς  και  σαν  ανακουφιστικό  κατά  των  εντερικών ζυμώσεων.

Θεωρούνταν επίσης ότι βελτιώνει την όραση και ακοή. Το αιθέριο έλαιο παράγεται με απόσταξη των σπόρων.

      • Άφυσο,     χωνευτικό,     ευστόμαχο,     διουρητικό,     εμμηναγωγό, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό,      απεκκριτικό,      γαλακατωγό, οιστρογονικό, αντιτοξικό, τονωτικό,  χρησιμοποιείται στα πλαίσια της Αγιουρβέδα, αλλά και της Κινέζικης ιατρικής, για δυσπεψία, αέρια, τυμπανισμό, δυσκοιλιότητα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αποστήματα, κράμπες, κολικούς σε νήπια και παιδιά, ενίσχυση της γαλακτοφορίας, γυναικολογικά προβλήματα.

      • Στην  αρωματοθεραπεία  χρησιμοποιείται  επίσης  σε  μίγματα  για κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, παχυσαρκία.

• Ισορροπώντας  τη  λειτουργία  των  τσάκρα  του  ιερού  και  του ηλιακού πλέγματος, το αιθέριο έλαιο του μαραθόσπορου μας βοηθάει ενεργειακά να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση, απελευθερώνοντας  τα  απωθημένα  περιοριστικά  συναισθήματα και πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να εκφραστούμε, να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί.

 

Fennel seed/Foeniculum vulgare

The use of fennel as an herb dates back to ancient times and stood out in the culinary and medical arts of ancient Egypt, Greece, Rome, and India, as well as Anglo -Saxon cooking.

The Greeks were among the first to recognize its value as a mild diuretic, slimming aid, naming the herb of Marathron, from maraino, meaning "become thin". Its seeds were famous for enhancing valence and longevity, and their athletes ate them while practicing for the Olympic Games.

The Romans ate them as part of a dessert seed pie to help digestion. It has been traditionally classified as warm and dry, and has long been appreciated for its diuretic and tonic properties, as well as for relieving intestinal fermentation. It was also thought to improve vision and hearing.

The essential oil is produced with distillation of the seeds.

  • Carminative, digestive, stomachic, diuretic, emmenagogue, antispasmodic, antiseptic, excretory, lactagogue, estrogen-like, antitoxic, tonic.
  • According to both Ayurveda and Chinese medicine it is used for indigestion, gas, bloating, constipation, premenstrual syndrome, abscesses, cramps, infantile colic, gynecological problems, and for improving breast milk flow.
  • In aromatherapy it is also used in mixtures for fluid retention, cellulite, obesity.
  • Balancing the function of the sacral and solar plexus chakras, fennel seed essential oil helps us gain more confidence, releasing the repulsive limiting emotions and beliefs that prevent us from expressing ourselves, in order to be creative and productive.