Λυγαριά....Vitex agnus castus

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Η Ελληνική ονομασία του είδους,  Αγνός ο λυγός, υποδεικνύει την ιδιότητα της λυγαριάς να ηρεμεί την ερωτική ορμή. Το ότι αποκαλούνταν monks pepper (πιπέρι του μοναχού) είναι μια ένδειξη της ιστορικής της χρήσης. Παρόλα ταύτα, θεωρείται αμφοτερικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει εμφανώς αντίθετες επιδράσεις, αν και στην πραγματικότητα απλά εξισορροπεί. Παραδείγματος χάριν, φημίζεται τόσο σαν αφροδισιακό, όσο και αναφροδισιακό!

 Το αιθέριο έλαιο της λυγαριάς προέρχεται από τον καρπό, και έχει αντιβακτηριακή δράση. Μέχρι τώρα δεν έχει εντοπισθεί το συστατικό που της προσδίδει κάποια εγγενή ορμονική δραστηριότητα. Το αιθέριο έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για: κύστες και ινομυώματα, ρύθμιση του κύκλου περιόδου, αύξηση της γονιμότητας, παράταση του χρόνου γονιμότητας.

 Η λυγαριά χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και αιώνες, και αναφέρεται στα γραπτά του Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσαν σε κολπικές πλύσεις για ασθένειες της μήτρας. Κατά τον Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία γυναικολογικών δυσλειτουργιών, σαν αντιφλεγμονώδες και εμμηναγωγικό.

Η λυγαριά χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά για την αντιμετώπιση διάφορων ιατρικών προβλημάτων, με ιδιαίτερη όμως έμφαση σε εμμηνορροϊκές δυσλειτουργίες και τα σχετικά ορμονικά προβλήματα. Στη Γερμανία έγιναν δύο μεγάλες έρευνες για την μελέτη της επίδρασης του αλκοολούχου διαλύματος της λυγαριάς σε 1542 γυναίκες που είχαν διαγνωσμένο PMS.  Στο τέλος βρέθηκε ότι τα συμπτώματα ανακουφίστηκαν πλήρως στο 90% των περιπτώσεων. Ελαττώθηκαν όλα τα σωματικά συμπτώματα - πονοκέφαλοι, ευαισθησία στο στήθος, πρήξιμο και κόπωση, καθώς και ψυχολογικές αλλαγές όπως αυξημένη όρεξη, επιθυμία για γλυκά, νευρικότητα / ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη, εναλλαγές διάθεσης και έλλειψη συγκέντρωσης. Παρατηρήθηκε ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων άρχισε κατά μέσο όρο μετά από 25.5 ημέρες.

Εμμηνόπαυση. Η λυγαριά έχει αποδειχθεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση περι-εμμηνοπαυσιακών και εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, και ειδικά εξάψεων και ανωμαλιών περιόδου όπως αιμορραγία, θρόμβοι αίματος και άτακτοι κύκλοι. Επίσης είναι ευεργετική και για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που εξακολουθούν να βιώνουν κυκλικές εναλλαγές διάθεσης