Κάρο....Carum carvi

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

        Σαν μέλος της οικογένειας του καρότου ή των ομβρελλοφόρων, το κάρο ανήκει σε μία φυλή αρωματικών βοτάνων που παράγουν σπόρους που περιλαμβάνει  το μάραθο, τον κορίανδρο, και το κύμινο.Καλλιεργείται κυρίως για τις μαγειρικές του χρήσεις, και ο καρπός του είναι χαρακτηριστικό άρτυμα στην κεντρική Ευρώπη, όπου χρησιμοποιείται σε ψωμιά, κέϊκ, τυριά, και πιάτα λαχανικών.

            Kρίνοντας από την ανακάλυψη απολιθωμένων σπόρων κάρου ανάμεσα στα ερείπια παραλίμνιων οικισμών της Νεολιθικής Ελβετίας, είναι πιθανό ότι το φυτό χρησιμοποιείται από το ανθρώπινο είδος εδώ και περίπου  8.000 χρόνια. Στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκε σαν τελετουργικό αρωματικό και διατροφικό συστατικό, και οι Ρωμαίοι βουτούσαν τους καρπούς σε ζάχαρη για να κάνουν «ζαχαρωτά» - που σερβιρίζονταν μετά τα γεύματα για να βοηθήσουν τη χώνεψη και να ανακουφίσουν τον τυμπανισμό.

            Ο Έλληνας γιατρός Γαληνός, στο κείμενό του Περί Απλών Φαρμάκων (165 π.Χ.), κατέταξε τον σπόρο κάρου σαν καυτό και ξηρό «τρίτου βαθμού», αντανακλώντας την  πικάντικη, θερμαντική, διεγερτική φύση του ελαίου. Ο Nicholas Culpeper συνδύασε το φυτό με τον αστρολογικό Ερμή. Ο πλανήτης της κίνησης και της σκέψης, εκφράζει την ικανότητα αυτών των ελαίων να κυκλοφορούν τη ζωτική ενέργεια,  να διεγείρουν την πέψη, και να αναζωογονούν το νου. Ο Culpeper λέει ότι οι σπόροι του κάρου «ανακουφίζουν όλα τα κρυολογήματα του κεφαλιού, του στομάχου και των εντέρων».

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το αιθέριο έλαιο του κάρου προάγει την ροή της ενέργειας-Qi μέσα στο στομάχι και τα έντερα, ανακουφίζοντας τους σπασμούς και ενθαρρύνοντας τις περιστάλσεις (λειτουργία του λείου μυός). Ενδείκνυται για κοιλιακό φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία, εμετό, ρέψιμο και τυμπανισμό. Γι' αυτές τις καταστάσεις, το αιθέριο έλαιο του κάρου μπορεί να αναμιχθεί με μάραθο, πορτοκάλι, και μαντζουράνα. Σαν τα αιθέρια έλαια του άρκευθου και του μάραθου, είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν τάσεις παχυσαρκίας, που κουράζονται και "παγώνουν" εύκολα.

            Ψυχολογικά, το έλαιο του κάρου είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα που μεγάλωσαν σε ασταθή συναισθηματικά περιβάλλοντα. Ενισχύοντας το Στοιχείο της Γης, το κάρο αποκαθιστά την ικανότητά μας  να παραμένουμε «επικεντρωμένοι» και σταθεροί. Σταθεροποιεί και «προσγειώνει» έναν ευμετάβλητο νου, και αποπνέει μιαν αίσθηση εμπιστοσύνης. Καλό είναι να χρησιμοποιείται όποτε η ακούραστη έρευνα για γρήγορες και εύκολες λύσεις απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητά μας και τις ακλόνητες αποφάσεις μας.