Βετιβέρ....Vetiveria zizanioides

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το Vetiver είναι ψηλό, φουντωτό πολυετές χόρτο, με μακρυά, στενά φύλλα και μια μάζα από λεπτά, σπογγώδη ριζίδια, και χρώμα ανοιχτοκίτρινο μέχρι καφεκόκκινο. Το παχύρρευστο αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα αποξηραμένα και τεμαχισμένα αρωματικά ριζίδια. Η εκλεκτότερη ποιότητα αιθερίου ελαίου βετιβέρ, που ονομάζεται «Bourbon vetiver», προέρχεται από τα Νησιά Reunion, άν και μεγάλες ποσότητες παράγονται  επίσης στην Αϊτή και την Ιάβα.

Σημαντικό συστατικό αρωμάτων, το αιθέριο έλαιο του βετιβέρ, όπως εκείνα του σανταλόξυλου και του πατσουλί, έχει πλούσια και σταθερά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στις βασικές νότες, και χρησιμοποιείται σαν στερεωτικό αρωμάτων.

            Στην Αγιουρβέδα η ρίζα και το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιούνται για να ανακουφίζουν από δίψα, θερμοπληξία,  πυρετούς, και πονοκέφαλο. Το έλαιο προστίθεται, επιπλέον, σε λάδια και λοσιόν εντριβής για την ανακούφιση φλεγμονών των αρθρώσεων και του δέρματος, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρευματοειδή αρθρίτιδα και έκζεμα.

            Το αιθέριο έλαιο του βετιβέρ ενδείκνυται για ανορεξία, απώλεια βάρους, αναιμία, και κακή απορρόφηση. Ανανεώνοντας τη δύναμη του συνδετικού ιστού του σώματος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αδυναμία των αρθρώσεων και για ξηρό, ανεπαρκώς τροφοδοτούμενο δέρμα. Και σαν τονωτικό των αδένων, ενδείκνυται για ανεπάρκεια οιστρογόνων και προγεστερόνης, και για προεμμηνορροϊκή υπερένταση και προβλήματα εμμηνόπαυσης που μπορούν να προκύψουν λόγω αυτής της ανεπάρκειας.

            Η ικανότητα του βετιβέρ να δροσίζει και να τροφοδοτεί το σώμα αντανακλάται στις επιδράσεις του σε ψυχολογικό επίπεδο - μας καταπραϋνει αλλά και μας αναζωογονεί - μας επικεντρώνει και μας επανασυνδέει - κλείνοντας το κενό ανάμεσα στο Πνεύμα και την ύλη. Επομένως, ταιριάζει στον τύπο του ανθρώπου που συνεχώς αγωνίζεται για τελειότητα, αλλά που, στη διαδικασία επιδίωξης του ιδανικού του, χάνει την επαφή με την ικανότητα να απορροφά και να αναπληρώνει, και που δεν είναι ποτέ αρκετά ήρεμος και επικεντρωμένος ώστε να αφήσει να υπάρξει τελειότητα.

Σημαντικό τονωτικό του τσάκρα της βάσης – το άρωμά του βοηθά μας βοηθά να παραμένουμε ήρεμοι και προσγειωμένοι σε περιόδους αναταραχών και ανακατατάξεων.