Μοσχοκάρυδο....Myristica fragrans

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το μοσχοκάρυδο είναι το κουκούτσι του καρπού του δέντρου του μοσχοκάρυδου, ενός πανύψηλου δέντρου που παράγει, για μια περίοδο 10-30 ετών, 1500-2000 καρπούς ετησίως.

Το αιθέριο έλαιο παράγεται στις δυτικές Ινδίες, την Ινδονησία και την Ιάβα.

Υπάρχουν αναφορές για το μοσχοκάρυδο σε κείμενα του 5ου μ.Χ. αιώνα. Στην Ευρώπη το έφεραν Άραβες έμποροι.  Οι ιδιότητές του εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα κατά τον Μεσαίωνα και ήταν συστατικό πολυάριθμων αλοιφών, πομάδων και ελιξιρίων.

Με αναλγητικές, αντιρρευματικές, αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, άφυσες, πεπτικές, εμμηναγωγικές, υπακτικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες, το αιθέριο έλαιο του μοσχοκάρυδου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία κυρίως σαν αντιφλεγμονώδες και διεγερτικό. Ενισχύει την καρδιά και την κυκλοφορία και δραστηριοποιεί τον νου. Εξαιρετικά αποτελεσματικό βοήθημα για ανάνηψη από λιποθυμία. Ενισχύοντας το πεπτικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αέρια, ναυτία, χρόνιο εμμετό και διάρροια.

Ανοίγει την όρεξη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, και μπορεί να φανεί χρήσιμο για πέτρες της χολής, δυσμηνόρροια, ψυχρότητα και ανικανότητα. Ενισχύοντας τις συσπάσεις, μπορεί να βοηθήσει στην ώρα του τοκετού.

Με την έντονα αντιφλεγμονώδη δράση του, μπορεί να ανακουφίσει κάθε είδους πόνο, μυϊκό και ρευματικό. Αν και δεν χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του δέρματος, το αιθέριο έλαιο του μοσχοκάρυδου, σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια, μπορεί να ενισχύσει την τριχοφυϊα.

Αναμιγνύεται καλά με: μαύρο πιπέρι, κυπαρίσσι, γεράνιο, ιεροβότανο, δενδρολίβανο, πορτοκάλι.

Προσοχή: Αν και δεν θεωρείται τοξικό ή ερεθιστικό, να μην χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις, καθώς μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα ή ναυτία. Να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.