Μαύρο Πιπέρι....Piper nigrum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το φυτό καλλιεργείται εμπορικά στην Ιάβα και τη Σουμάτρα. Το μαύρο πιπέρι είναι οι αποξηραμένοι στον ήλιο κόκκινοι καρποί, που μαζεύονται προτού ωριμάσουν.

Μαζί με την κανέλλα και το γαρύφαλλο είναι από τα πιο γνωστά από την αρχαιότητα μπαχαρικά, και στην Ινδία χρησιμοποιείται εδώ και 4.000 χρόνια τουλάχιστον. Η χρήση του ήταν ευρεία από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, και 3.000 χρόνια πριν αποτελούσε ήδη σημαντικό εμπορικό προϊόν.

Το αιθέριο έλαιο έχει απαλό κεχριμπαρένιο χρώμα, και το άρωμά του είναι πιο ευχάριστο και εξευγενισμένο από τους κόκκους πιπεριού. Όντας κάτω από την κυριαρχία του Άρη, η φύση του είναι εξαιρετικά ζεστή, και η γεύση του ελαφρά πικρή. Λόγω της ζεστής, θερμαντικής, τονωτικής του δράσης, κατατάσσεται σαν πολύ yang!

Οι κύριες περιοχές δράσης του είναι το ουροποιητικό, αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Είναι ένα διεγερτικό έλαιο, και έχει αναπόφευκτα και κεφαλικές ιδιότητες, επιδρώντας στο νου. Διεγείρει την ενούρηση, και είναι επίσης ισχυρό αφροδισιακό. Η δράση του πάνω στην πεπτική οδό είναι έντονη, γι αυτό χρησιμοποιείται για ατονική δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό, ανορεξία, κλπ. Φαίνεται επίσης ότι αποκαθιστά τον τόνο στον χαλαρό μυϊκό ιστό - πρόπτωση εντέρων, μήτρας, κλπ.

Σαν όλα τα αιθέρια έλαια από καρυκεύματα, το μαύρο πιπέρι ενδείκνυται για γρίπη και κρυολογήματα, καθώς και για πυρετό που διαρκεί μεγάλα διαστήματα. Διεγείρει την κυκλοφορία, ενισχύει την λειτουργία του σπλήνα, και δρα σαν αντιτοξικός παράγοντας, ειδικά σε σχέση με ορισμένες μορφές τροφικών δηλητηριάσεων.

Η εξωτερική του χρήση είναι θερμαντική και ήπια αναλγητική, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για μυϊκούς πόνους, και για έντονους, οξείς πόνους (πονόδοντος, στηθάγχη). Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή παράλυσης. Σαν έντονα yang, ενδείκνυται όπου υπάρχει έντονη ψυχρότητα, σωματική ή συναισθηματική.