Φασκόμηλο....Salvia officinalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Αρωματικός θαμνίσκος ύψους 50-80 εκατοστών, ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Η Λατινική του ονομασία  προέρχεται από το salvus, που σημαίνει απόλυτα ασφαλής και υγιής, και καταμαρτυρεί τον βαθμό στον οποίο το βότανο θεωρούνταν πανάκεια στην θεραπεία διάφορων μορφών ασθένειας. Στον Μεσαίωνα το θεωρούσαν πανίσχυρο γιατρικό, και το καλλιεργούσαν στα μοναστήρια.

Υπάρχουν πάνω από 500 είδη του γένους, που δεν περιέχουν όλα αιθέριο έλαιο.

Για την παραγωγή του αιθερίου ελαίου χρησιμοποιούνται 2 ποικιλίες της Salvia officinalis, η μία με μεγάλα φύλλα, και η άλλη με μικρότερα (η Salviatriloba, που φύεται και στην Κρήτη). Η δεύτερη ποικιλία είναι προτιμητέα για την παραγωγή αιθερίου ελαίου, επειδή περιέχει μικρότερα ποσοστά θουγιόνης και μεγαλύτερα κινεόλης 1.8.

Η Salvia officinalisθεωρείται "σωτήριο" βότανο. Το αιθέριο έλαιό της είναι τυπικά γυναικείο, και πολλές γυναίκες θα συναντήσουν σε αυτό τη λύση για τα γυναικολογικά τους προβλήματα. Η επίδρασή του στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι αξιοθαύμαστη, τόσο σε φυσιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ανακουφίζει σχεδόν άμεσα τους πόνους περιόδου, αμηνόρροιας και δυσμηνόρροιας - είναι ισχυρό εμμηναγωγικό και έχει ταυτόχρονα αναλγητική επίδραση.

Η αποτελεσματικότητά του είναι ανάλογη με την τοξικότητά του, καθώς γίνεται εμμηναγωγικό σε υψηλές δόσεις. Επομένως δεν συνιστάται η χρήση του κατά την εγκυμοσύνη, εκτός από ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην απώλεια αίματος, όπου χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο Κουνούκλας). Δεν θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται κατά τον θηλασμό, καθώς καταστέλλει την γαλακτοφορία. Γι αυτόν όμως ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικό για την αποκοπή της γαλακτοφορίας, αν αυτή επιβάλλεται για κάποιο λόγο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει και μια γρήγορη αποκατάσταση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Επιπλέον, έχει απεκκριτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες, και ενδείκνυται για λευκόρροια ή αναπνευστικές δυσλειτουργίες, ειδικά αν έχουν συναισθηματική προέλευση. Το αιθέριο έλαιο του Φασκόμηλου καθησυχάζει και σταθεροποιεί τις γυναίκες που αισθάνονται ευάλωτες συναισθηματικά και σωματικά. Ανακουφίζει την αγωνία, τη νοητική διέγερση, τους σπασμούς λόγω έλλειψης σταθερότητας, και τις εξάψεις. Απαλύνει επίσης της έντονα συναισθηματικές καταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση του έρπητα των γεννητικών οργάνων χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με Ραβενσάρα και Νιαουλί σε φουντουκέλαιο ή υπερικέλαιο.

Ρυθμίζει την εφίδρωση, είτε είναι υπερβολική ή ανεπαρκής (για τους άντρες σ' αυτή την περίπτωση ενδείκνυται το Κυπαρίσσι). Καταπολεμά αποτελεσματικά την δυσοσμία του ιδρώτα  σε γυναίκες, βελτιώνοντας θεαματικά τον τρόπο που αντιδρούν στον εξωτερικό κόσμο. Το Φασκόμηλο, σαν τα περισσότερα αιθέρια έλαια, δρα ρυθμιστικά και εξισορροπητικά. Αυτό φαίνεται με την επίδρασή του στα γυναικολογικά προβλήματα, αφού λειτουργεί τόσο σε περιπτώσεις αμηνόρροιας όσο και αιμορραγίας και δυσμηνόρροιας.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, που είναι ελλιπής σε πολλές γυναίκες. Σε περιπτώσεις φλεβικών προβλημάτων, και ειδικά σε κιρσούς λειτουργεί αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το Κυπαρίσσι, ενώ σε περιπτώσεις αρτηριακών ανωμαλιών αναμιγνύεται με Ελίχρυσο και Δενδρολίβανο.

Είναι επίσης αποτελεσματικό σε ρευματισμούς και αρθρίτιδα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, όταν χρησιμοποιείται συνειδητά, επιφέρουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Το Φασκόμηλο καταπολεμά την εντερική σήψη, νέκρωση, και πληγές κατάκλισης - σε εξωτερική χρήση σε συνδυασμό με Δάφνη και Νιαουλί. Καλό επουλωτικό, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με Λεβάντα και Κουνούκλα για την επούλωση ανοικτών πληγών.

Θεωρείται κατεξοχήν γυναικείο αιθέριο έλαιο, εξαιτίας των ορμονικών του ιδιοτήτων.