Ρίγανη....Origanum vulgare

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Αφροδισιακό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιβιοτικό, αντιπυρετικό, μυκητοκτόνο, παρασιτοκτόνο, τονωτικό. Για πονεμένες αρθρώσεις, βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα, ρευματισμούς, κυτταρίτιδα, αμηνόρροια. Να μην χρησιμοποιείται αδιάλυτο πάνω στο δέρμα.

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι το "βαρύ πυροβολικό" της αρωματοθεραπείας για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Έχει επίσης και διεγερτικές ιδιότητες. Επειδή οι φαινόλες της μπορούν να προκαλέσουν διάφορους βαθμούς δερματικών ερεθισμών, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται στα πέλματα. Οι επιδράσεις της είναι παρόμοιες με εκείνες του Θυμαριού (Thymus vulgaris) και του Θρουμπιού (Satureia hortensis / Thymbra capitata).

Γενικά, η χρήση του αιθερίου ελαίου της ρίγανης θα πρέπει να περιορίζεται σε οξείες καταστάσεις. Οι Γάλλοι λένε ότι η παρατεταμένη συστηματική χρήση του αιθερίου ελαίου της ρίγανης - και γενικά αιθερίων ελαίων με υψηλά ποσοστά φαινολών - μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αλλαγές στον μεταβολισμό του ήπατος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπερτασικό - ερεθιστικό - Να μην χρησιμοποιείται από υπερτασικούς. Να μην χρησιμοποιείται αδιάλυτο πάνω στο δέρμα.