Μελισσόχορτο....Melissa officinalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Ιθαγενές στη Μεσόγειο, το μελισσόχορτο καλλιεργείται τώρα σε κήπους σε ολόκληρο το κόσμο. Τιμώμενο από τους αρχαίους χρόνους, το όνομά του προέρχεται από το Ελληνικό μελιττίνη, ή «μέλισσα», διότι, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, «οι μέλισσες ευχαριστιούνται μέσα στο φυτό». Καλλιεργούμενο σαν μελισσοκομικό, το άφθονο νέκταρ του βοηθά στην παραγωγή μερικών από τα πιο εξαιρετικά μέλια.

            Ο Διοσκουρίδης και ο Ρωμαίος Πλίνιος κατέγραψαν τις αναλγητικές, αντισπασμωδικές, και επουλωτικές ιδιότητες του μελισσόχορτου, συστήνοντάς το για πονόδοντο, άσθμα, και πληγές. Ο Αβικένας, στην materia medica του 11ου αιώνα, Οι Γενικές Αρχές της Ιατρικής, «διδάσκει ότι το βάλσαμο κάνει τη καρδιά κεφάτη και χαρούμενη, και δυναμώνει τη ζωτικότητα». Αυτό αντανακλά την αρχαία φήμη είχε σαν ανακουφιστικό καρδιακών και νευρικών διαταραχών, και, πάνω απ’όλα, για την εξουδετέρωση της μελαγχολίας.  Επειδή θεωρούνταν ότι υποβοηθά τη μακροζωία, ο Ελβετός ιατρός και αλχημιστής Παράκελσος (1493 - 1541) το ονόμαζε « Το Ελιξήριο της Ζωής».

            Το "αιθέριο έλαιο" μελισσόχορτου που βρίσκουμε στην αγορά  συνήθως δεν είναι ούτε κατά διάνοια αιθέριο  έλαιο της πραγματικής Melissa officinalis, αλλά συνήθως είναι μίγμα από λεμονόχορτο και κιτρονέλλα, μαζί με φυσικές χημικές ενώσεις παρόμοιες με τα συστατικά του πραγματικού προϊόντος. Αυτές οι ψεύτικες, αναδομημένες εκδόσεις του αιθερίου ελαίου του μελισσόχορτου εμφανίζονται επειδή το αυθεντικό προϊόν είναι εξαιρετικά ακριβό - λόγω της πολύ μικρής ποσότητας αιθερίου ελαίου που μπορεί να παραχθεί από νωπά φύλλα μελισσόχορτου.

            Θα πρέπει λοιπόν να ζητάμε την επιβεβαίωση των προμηθευτών ή των καταστηματαρχών, ότι το αιθέριο έλαιο που πουλάνε προέρχεται αποκλειστικά από το φυτό  Melissa officinalis. Αν είναι αυθεντικό, δεν θα είναι φτηνό! Όμως, η ήπια δύναμη αυτού του μοναδικού αιθερίου ελαίου το κάνει να αξίζει τα χρήματά του.

            Ενεργειακά ψυχρό και ξηρό , το έλαιο του μελισσόχορτου ενδείκνυται για στασιμότητα της ενέργειας-Qi, για θερμότητα στο Συκώτι και τη Καρδιά, και για διαταραχή του Νου (Shen). Η ικανότητά του να κυκλοφορεί  την στάσιμη ενέργεια-Qi αντανακλάται στις πολύ γνωστές αντισπασμωδικές, πεπτικές του ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιγάστριο σπασμό, νευρική δυσπεψία, ναυτία, και τυμπανισμό. Ενδείκνυται επίσης για καταστάσεις νευρικού άσθματος, και ανακουφίζει βήχες και βρογχίτιδα με κιτρινωπή καταρροή. Σαν το έλαιο της λεβάντας, η αναλγητική του ιδιότητα σημαίνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τις ημικρανίες και τους πόνους περιόδου.

            Η δροσιστική, καταπραϋντική ενέργεια του μελισσόχορτου πάνω στην Καρδιά και τα νεύρα ωφελεί την ανησυχία, αϋπνία, και νευρική αναταραχή. Αγγειοδιασταλτικό, ενδείκνυται επίσης για υπέρταση.

            Εναρμονίζοντας το Νου (Shen) και την Αιθερική Ψυχή (Hun), το αιθέριο έλαιο του μελισσόχορτου είναι σημαντικό για κατάθλιψη - ιδιαίτερα όσους είναι συναισθηματικά ευαίσθητοι και δεν αντιδρούν καλά όταν πιέζονται.

             Με κυβερνήτη το ζώδιο του Καρκίνου, μας βοηθά να επανασυνδεθούμε με το «εσωτερικό μας παιδί», διώχνοντας την κατάθλιψη και τα κακά προαισθήματα και αποκαθιστώντας καθαρότητα και ασφάλεια σε μια μπερδεμένη, εξαρτημένη ψυχή. Είναι το πιο αποτελεσματικό αιθέριο έλαιο για αγχώδη κατάθλιψη και κακό προαίσθημα.