Τριαντάφυλλο otto....Rosa damascena

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Το τριαντάφυλλο προέρχεται από την Ασία, και υπάρχουν κάπου 250 διαφορετικά είδη, και πάνω από 10.000 διαφορετικά υβρίδια. Ανάμεσα στα 30 από αυτά που περιγράφονται σταν « odorata», μόνο τρία αποστάζονται για το άρωμά τους: Το Γαλλικό τριαντάφυλλο (Rosa gallica), το εκατοντάφυλλο (Rosa centifolia), και το δαμασκηνό (Rosa damascena). Το δαμασκηνό τριαντάφυλλο, που καλλιεργείται από το 16ο αίωνα, θεωρείται ότι παράγει την άριστη ποιότητα αποστάγματος, ή «otto».  To περισσότερο έλαιο που παράγεται στη Γαλλία εξάγεται με διαλύτες από το εκατοντάφυλλο τριαντάφυλλο, και παράγεται ένα «absolute» (απόλυτο).  Επειδή χρειάζονται μέχρι 60.000 τριαντάφυλλα για την παραγωγή 28g τριαντάφυλλου otto, το absolute είναι σημαντικά φθηνότερο, και συνεπώς χρησιμοποιείται από την βιομηχανία αρωματοποιιίας. Το absolute δεν είναι πραγματικό αιθέριο έλαιο, και γενικά δεν συνιστάται για θεραπευτική χρήση, καθώς περιέχει τοξικά κατάλοιπα από τους διαλύτες.

            Η Σαπφώ, η Ελληνίδα ποιήτρια, αποκαλούσε το τριαντάφυλλο «βασίλισσα των λουλουδιών». Η λεπτή, εξαίσια γλυκύτητα του αρώματός του, μαζί με τη  σημαντική θεραπευτική του αξία, του εξασφάλισε ειδική θέση στην ιατρική και αρωματοποιία των Αρχαίων Περσών, Αιγύπτιων, Ινδών, Ελλήνων, και Ρωμαίων. Και σήμερα εκτιμάται ανάλογα. Η λέξη rosaπροέρχεται από την Ελληνική λέξη ρόδον, που σημαίνει «κόκκινο». Το βυσσινί χρώμα του τριαντάφυλλου λέγοταν ότι προέρχεται από το αίμα του Άδωνι, του νεαρού θεού της βλάστησης.

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το τριαντάφυλλο έχει ψυχρή και υγρή φύση, απομακρύνει την θερμότητα  και φλεγμονή, και αποκαθιστά την ενέργεια yin του σώματος. Γενικά ενδείκνυται για φλεγμαίνουσες, τοξικές και λοιμώδεις καταστάσεις, και για άγχος και κατάθλιψη.

            Δροσιστικό και ρυθμιστικό του Ήπατος, το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου ενδείκνυται για θερμές, λιμνάζουσες  καταστάσεις που καταλήγουν σε υπερένταση, ευερεθιστότητα, πονοκέφαλο, και δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει τη ροή της χολής, ελαττώνει τη ναυτία, και ανακουφίζει τη χολοκυστίτιδα. Καταστάσεις στάσιμης ενέργειας-Qiκαι αίματος που καταλήγουν σε ανωμαλίες ή πόνους περιόδου θα ωφεληθούν επίσης από το τριαντάφυλλο. Θεωρείται από παλιά τονωτικό της μήτρας, και οι στυπτικές και αιμοστατικές ιδιότητές του το κάνουν να ενδείκνυται για αιμορραγίες περιόδου - ειδικά σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια κυπαρισσιού και γεράνιου.

            Το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα πιο κατάλληλα συστατικά αλοιφών και λοσιόν για το δέρμα, ιδιαίτερα για το ερεθισμένο ή αφυδατωμένο δέρμα, τα εξανθήματα ή τους δοθηίνες. Το ροδόνερο, επίσης, είναι εξαιρετικό για να τον κατευνασμό και την τόνωση του ξηρού και ευαίσθητου δέρματος.

            Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου ηρεμεί και ταυτόχρονα υποστηρίζει την Καρδιά, τροφοδοτώντας το yin τη Καρδιάς, και αποκαθιστώντας μιαν αίσθηση ευεξίας. Είναι ωφέλιμο  για νευρικό άγχος, αϋπνία, και αρρυθμίες.

Σε πιο ενεργειακό επίπεδο, η δύναμη του τριαντάφυλλου συμβολίζεται από την παραδοσιακή κατάταξή του σαν Βότανο του Έρωτα. Αφιερωμένο στην Αφροδίτη, Ελληνίδα θεά του έρωτα, του κάλλους, και της γονιμότητας, ο δελεαστικός, λουλουδένιος αισθησιασμός του τριαντάφυλλου το έκανε διάσημο αφροδισιακό. Ταυτόχρονα, το δαμασκηνό τριαντάφυλλο είναι το Άγιο Ρόδον, σύμβολο του Θεϊκού έρωτα για τον κόσμο.

            Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου εκτιμάται για την ικανότητά του να θεραπεύει συναισθηματικά τραύματα Φέρνοντας ζεστασιά σε μια ψυχή που ψυχράνθηκε επειδή την πλήγωσαν ή την καταχράσθηκαν, το έλαιο του τριαντάφυλλου μπορεί να αγγίξει τη βαθύτερη απόγνωση, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αγαπήσουμε και πάλι.