Μαστίχα....Pistachia lentiscus

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες


 

Η μαστίχα είναι μια ελαιορητίνη, το ρητινώδες εκχύλισμα του θάμνου Pistachia lentiscus, που βρίσκεται αυτοφυής στα νησιά της Μεσογείου. Το μαστιχόδεντρο ευδοκιμεί ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της Χίου, λόγω του κλίματος και των χαρακτηριστικών του εδάφους. Μαστιχόνδεντρα υπάρχουν και αλλού, ακόμα και σε άλλα μέρη της Χίου, αλλά δεν παράγουν μαστίχα. Ο θάμνος είναι γνωστός για τη χαρακτηριστική λεμονώδη, βαλσαμική μυρωδιά του, που διαποτίζει τον αέρα στα Μαστιχοχώρια.

 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα, που εισήγαγαν από τη Χίο, σε τονωτικά θυμιάματα κατά της εξάντλησης, και για την αποκατάσταση της νοητικής διαύγειας. Από την αρχαιότητα οι Μεσογειακοί λαοί χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα σαν αντισηπτικό, τροφικό αντιοξειδωτικό, σαν τσίχλα και δροσιστικό της αναπνοής, καθώς και σαν συστατικό σε διάφορα ποτά, φάρμακο για το στομαχόπονο και το πεπτικό έλκος.

 

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό τροφίμων, για δυσπεψία και άλλες δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, κατά της τερηδόνας και άλλων προβλημάτων των ούλων και της στοματικής κοιλότητας, και σαν βοήθημα για τον έλεγχο του διαβήτη. Στην Ευρώπη η μαστίχα χρησιμοποιούνταν για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της πίεσης του αίματος, καθώς και σε κρέμες, καταπλάσματα και αλοιφές για δερματικά προβλήματα - εγκαύματα, έκζεμα, κρυοπαγήματα.

 

Οι σύγχρονες ιατρικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσεις τις παραδοσιακές χρήσεις της μαστίχας, επαληθεύοντας το ρόλο της στην στοματική κοιλότητα και την υγιή πεπτική λειτουργία. Η αντιβακτηριακή δράση της μαστίχας έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, έχει βρεθεί ότι σκοτώνει 6 βακτηρίδια, ανάμεσα στα οποία ο σταφυλόκοκκος και το πυλωρικό ελικοβακτηρίδιο. Είναι επίσης αντιμυκητιακή, αποτελεσματική κατά της Candida albicans. Κλινικές έρευνες υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

 

Οι Franchome & Penoel υποδεικνύουν ότι το αιθέριο έλαιο της μαστίχας μπορεί να βοηθήσει καρδιοαγγειακά προβλήματα, ρευματική ενδοκαρδίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα, αλλά μόνο κάτω από έγκυρη ιατρική καθοδήγηση.

 

Το μαστιχέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για δοθιήνες, πληγές, βρογχίτιδα, κρυολογήματα,  κοκκύτη, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, ισχυαλγία, πεπτικό έλκος, μυϊκούς πόνους, και σαν διεγερτικό του λεμφικού συστήματος. Χρησιμοποιείται επίσης για την φροντίδα της υγιεινής του στόματος σε οδοντόκρεμες , μπουκώματα και στοματικά διαλύματα.

 

Όσον αφορά την επίδρασή του πάνω στο δέρμα, το αιθέριο έλαιο της μαστίχας είναι ενυδατικό, αντιγηραντικό, αντιρυτιδικό, επουλωτικό, συσφικτικό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκευάσματα για την περιποίηση του ώριμου, γηρασμένου δέρματος, και για την πρόληψη των ρυτίδων.