Θούγια/Τούγια....Thujia occidentalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Ανήκει στην οικογένεια των Κωνοφόρων, και χρησιμοποιείται συχνά σαν διακοσμητικό σε κήπους και σε φράχτες. Η ονομασία της προέρχεται από το εκλατινισμένο Ελληνικό "θύω" (θυσιάζω), επειδή το αρωματικό της ξύλο καίγονταν από τους αρχαίους με τις θυσίες τους.

Το αιθέριο έλαιο της θούγιας είναι αντισηπτικό, ηρεμιστικό, τονωτικό, αναφροδισιακό, διουρητικό, γαλακταγωγικό, καρδιοτονωτικό, και υπακτικό.

Ενδείκνυται για: κονδυλώματα, σαρκώματα, δερματικές μυκητιάσεις, νεόπλασμα, πολύποδες, κρεατοελιές, εγκαύματα, ατονία, δυσεντερία, δυσμηνόρροια, πυρετό, ουρική αρθρίτιδα, πονοκεφάλου, φλεγμονές, ρευματισμούς, πρησμένα άκρα, πονόδοντο.

Μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων λόγω απώλειας του μυϊκού τόνου, καθώς και στην θεραπεία της ψωρίασης και των ρευματισμών. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται στην θεραπεία ακροχορδώνων ( μορφή θηλωματώδους εκβαστήσεων του δέρματος διάφορων ειδών).

Προσοχή: να αποφεύγεται η χρήση της κατά την εγκυμοσύνη και λόγω της έντονης τοξικότητάς της, να χρησιμοποιείται πάντοτε σε αραιές διαλύσεις και αποκλειστικά σε εξωτερικές εφαρμογές.