Μαραθόσπορος....Foeniculum vulgare

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Πεπτικό βοήθημα – ανακουφίζει από αέρια και πρηξίματα, σπασμούς και πόνους των εντέρων, και κατευνάζει γενικά το στομαχόπονο. Γενικά, είναι καθαριστικό ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.

            Η Nelly Grosjean συνιστά την εσωτερική λήψη του για κυστίτιδα, και ισχυρίζεται ότι επέρχεται ανακούφιση μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Αν και δεν ενδείκνυται κατά τους πρώτους έξη μήνες της εγκυμοσύνης, είναι χρήσιμο για τις λεχώνες, επειδή βοηθά την γαλακτοφορία, και καταπολεμά τη νηπιακή δυσκοιλιότητα -  ψεκάστε μικρή ποσότητα σε ένα χαρτομάντηλο και βάλτε το κοντά στο μωρό – το άρωμά του είναι συνήθως αρκετό για να προκαλέσει κίνηση των εντέρων.

            Σε μερικούς ανθρώπους ο Μαραθόσπορος λειτουργεί σα δυνατό αποσυμφορητικό και απεκκριτικό του αναπνευστικού συστήματος, και είναι χρήσιμος για όσους πάσχουν από αλλεργίες, στους καπνιστές, και όσους είναι επιρρεπείς σε βρογχίτιδα και παρόμοιες καταστάσεις.

            Αν τον χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική, προσέχετε – το άρωμά του θα επισκιάσει τα πάντα. 1-2 σταγόνες όμως θα δώσουν μια ενδιαφέρουσα νότα σε πικάντικα φαγητά.

ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ τη μακροχόνια χρήση. Σε παιδιά κάτω των 6 ετών, μη δίνετε περισσότερο από μία σταγόνα κάθε φορά, και να τη διαλύετε πάντα μέσα σε νερό.