Φασκόμηλο....Salvia officinalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Εξαιρετικό τονωτικό της κυκλοφορίας, το Φασκόμηλο ενισχύει την φλεβική κυκλοφορία. Χρησιμοποιήστε το σε κομπρέσες ή μπάνιο για την απομάκρυνση των υγρών και των οξέων των αρθρώσεων. 

            Εξισορροπητικό του αυτόνομου νερικού συστήματος, ελαττώνει τον ιδρώτα στις μασχάλες και τα πέλματα που προκαλείται από κάποια ανισορροπία ανάμεσα στο συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Γνωστό ορμονικό εξισορροπητικό, ρυθμίζει τον κύκλο περιόδου, ελαττώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, τις κράμπες, το φούσκωμα, και την κατακράτηση υγρών, ακόμα και όταν ψεκάζεται τοπικά στην κοιλιά.  

            Μετά τη Δάφνη, το Φασκόμηλο είναι το πλέον ενδεδειγμένο hydrosol για ενίσχυση και καθάρισμα της λέμφου, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πρώτες ενδείξεις πρησμένων αδένων στο λαιμό, που συχνά προηγούνται ενός κρυολογήματος ή λοίμωξης.

            Ισχυρό αντιοξειδωτικό, το Φασκόμηλο ενδείκνυται σε αντιγηραντικές και αντιρυτιδικές θεραπείες, και μπορεί να ψεκασθεί στο δέρμα πριν και κατά την έκθεση στον ήλιο και τον αέρα. Ήπια στυπτικό, δρα σαν τονωτικό του κανονικού και του μικτού δέρματος, και κάποιες φορές και του λιπαρού δέρματος. Ψεκάστε το στα μαλλιά σας μετά το λούσιμο (και αφήστε το) για ενίσχυση της τριχοφυϊας, και για γυαλάδα στα σκούρα και κόκκινα μαλλιά. Χρησιμοποιήστε το σαν στοματικό διάλυμα για φλεγμονές των ούλων και πονόδοντο, και συνδυάστε το με Ελίχρυσο για καλή στοματική υγιεινή.

 

ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ  το σε περιπτώσεις υπέρτασης και κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το hydrosol του Φασκόμηλου αυξάνει την πίεση του αίματος περισσότερο από το αιθέριο έλαιο – όσο μικρότερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερη η επίδραση.