Γεράνιο....Pelargonium graveolens

                 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Τονωτικό της κυκλοφορίας, αντιγηραντικό, αιμοστατικό, στυπτικό, εντομοαπωθητικό. Για άγχος, νευρικότητα, κυτταρίτιδα, κατακράτηση υγρών, λιπαρό και αφυδατωμένο δέρμα.

 

Το αιθέριο έλαιο του γεράνιου προέρχεται από απόσταξη των ανθισμένων κορυφών της γνωστής σε όλους μας αρμπαρόρριζας.   Το όνομα Pelargoniumπροέρχεται από την Ελληνική λέξη Πελαργός, αφού ο καρπός θεωρείται ότι μοιάζει με το ράμφος πελαργού.

            Υπάρχει ελάχιστες ιστορικές αναφορές στο γένος του Πελαργονίου. Το γεράνιο εισχήχθη στην Ευρώπη στα τέλη του 17ου αιώνα, και έγινε δημοφιλές φυτό κήπου, και σήμερα φύεται στις περισσότερες περιοχές που δεν έχουν παγετούς. Ο Γάλλος χημικός Recluz ήταν ο πρώτος που απόσταξε φύλλα γερανίου, το 1819. Από τότε είναι σημαντικό συστατικό αρωμάτων, και συχνά χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του ροδέλαιου. Ο Ιταλός γιατρός Rovesti χρησιμοποίησε το αιθέριο έλαιο γερανίου στη θεραπεία καταστάσεων άγχους.

            Σαν αντιφλεγμονώδες αιθέριο έλαιο, το γεράνιο μπορεί να συγκριθεί με εκείνα της λεβάντας και του Γερμανικού χαμομηλιού, και ενδείκνυται  για τη γαστρίτιδα, κολίτιδα, ψωρίαση, και το έκζεμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για δερματικές μολύνσεις όπως η ακμή, προσωπικό έκζεμα, και athlete’s foot (μυκητιάσεις των δακτύλων των κάτω άκρων).

Το αιθέριο έλαιο του γεράνιου είναι αναλγητικό και αντισπασμωδικό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για πόνους νεύρων, ματιών και άρθρώσεων, και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις νευραλγίας, οφθαλμίας, και ρευματισμών. Στυπτικό και φλεβοτονωτικό, το αιθέριο έλαιο μπορεί επίσης να ανακουφίσει αιμορροϊδες, κιρσούς, και υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

            Σαν τονωτικό, το έλαιο του γερανίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για λήθαργο, διάρροια, και λεμφική συμφόρηση. Ενδείκνυται για χρόνιο άγχος, στειρότητα, και συμπτώματα σχετιζόμενα με την εμμηνόπαυση. Η ψυχρή, υγρή, τονωτική της Yinφύση του γερανίου ωφελεί ξηρές και ερεθισμένες καταστάσεις του δέρματος (όταν χρησιμοποιείται σαν επίθεμα σε διάλυση 1% μόνο).

            Μεταδίδοντας μιαν αίσθηση ήρεμης δύναμης και ασφάλειας, το αιθέριο έλαιο του γερανίου είναι ευεργετικό και για χρόνιο και για οξύ άγχος, ιδιαίτερα όπου υπάρχει νευρική εξάντληση οφειλόμενη σε στρες και υπερκόπωση.

            Το εξωτικό, λουλουδιαστό, και ελαφρά πικάντικο άρωμα του αιθερίου ελαίου του γερανίου είναι ιδανικό για τον τελειομανή εργασιομανή - για τον άνθρωπο που έχει ξεχάσει τη φαντασία, τη διαίσθηση, και αισθητηριακή εμπειρία.

Φυτό της Αφροδίτης, τροφοδοτεί την ενέργεια του τσάκρα της καρδιάς, φέρνοντάς μας σε επαφή με τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας.