Γλυκάνισο Star Anise....Illicium verum

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το δέντρο φύεται στη νοτιονατολική Κίνα, και έχει ύψος 12 μέτρων. Οι καρποί έχουν αστεροειδές σχήμα.  Το star anise χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Κινέζικη ιατρική σαν πεπτικό βοήθημα, και αντισπασμωδικό (κατά του βήχα). Το αιθέριο έλαιο παράγεται με απόσταξη των καρπών, και έχει μυρωδιά παρόμοια με της γλυκύρριζας. Καλύπτει αποτελεσματικά δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην φαρμακευτική, στην αρωματοποιϊα και στη βιομηχανία τροφίμων.

Θεραπευτικά, το αιθέριο έλαιο του star anise είναι ηρεμιστικό, και εκτιμάται για τις κατευναστικές, χαλαρωτικές του ιδιότητες. Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ανακούφιση από πεπτικές ενοχλήσεις - λόξυγκας, τυμπανισμός, κράμπες, κολικοί, δυσπεψία.  Είναι επίσης αποτελεσματικό αποχρεμπτικό και βλεννολυτικό, και χρησιμοποιείται σε βήχα και κρυολογήματα.

Το star anise έχει "οιστρογόνο" επίδραση, και είναι εμμηναγωγικό, προάγει τον τοκετό, αυξάνει την γαλακτοφορία. Είναι επίσης αντισπασμωδικό του μυϊκού και νευρικού συστήματος. Ενδείκνυται για αμηνόρροια, εμμηνόπαυση, κολίτιδα, αναπνευστικές δυσκολίες λόγω νεύρων. Αναμιγνύεται καλά με: μάραθο, ροδόξυλο, petitgrain.

Το star anise έχει παρόμοιες ιδιότητες με το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, αλλά είναι ασφαλέστερο στη χρήση, καθώς το γλυκάνισο είναι ερεθιστικό του δέρματος.

Το star anise πρέπει να χρησιμοποιείται σε αραιές διαλύσεις (1 - 1.5%) και με μέτρο, καθώς μπορεί να έχει ναρκωτική επίδραση. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο κατεστραμμένο ή πολύ ευαίσθητο δέρμα, αλλά κατά τα άλλα είναι μη ερεθιστικό. Δεν συνιστάται η χρήση του κατά την εγκυμοσύνη. Αντίθετα, ενδείκνυται μετά τον τοκετό, για να διευκολύνει την γαλακτοφορία.