Βασιλικός....Ocimum basilicum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες 

Τονωτικό, αναζωογονητικό, εντομοαπωθητικό. Για τόνωση μνήμης, νοητική κόπωση, νευρική υπερένταση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη, αυπνία.

Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό - είναι το κατ' εξοχήν αιθέριο έλαιο κατά του στρες. Ενδείκνυται για άτομα με σχιζοειδείς τάσεις καθώς καταπραϋνει, ηρεμεί και χαλαρώνει.

Είναι επίσης ισχυρό αντισπασμωδικό, και ενδείκνυται για αγχώδεις ανθρώπους που τρώνε πολύ γρήγορα χωρίς να μασάνε κανονικά την τροφή τους. Κατευνάζει τους γαστρο-εντερικούς σπασμούς, βοηθά την πέψη και ηρεμεί τους πόνους που οφείλονται σε ερεθισμό, οξύτητα και στομαχικό έλκος.

Είναι φλεβικό αποσυμφορητικό για ανθρώπους που καταναλώνουν τροφές με πολλά λιπαρά και για άνδρες που υποφέρουν από προστατίτιδα (σε συνδυασμό με δενδρολίβανο και κυπαρίσσι). Αποσυμφορητικό του συκωτιού και χολαγωγικό, ενδείκνυται σε καταστάσεις τροφικής δηλητηρίασης, δυσπεψίας και ναυτίας σε ταξίδια.

Ενδείκνυται επίσης για όσους υποφέρουν από πεπτική αυπνία, επειδή "χωνεύουν" τις ανησυχίες τους τη νύχτα. Ισορροπεί όσους είναι διανοητικά εξαντλημένοι από την πολλή σκέψη, και όσους πάσχουν από υπέρταση και καταλήγουν σε κατάθλιψη.

Ο βασιλικός "ταιριάζει" σε όλες τις ηλικίες, θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις, επειδή σε μεγάλες δόσεις είναι ελαφρά υπνωτικός.