Λεμόνι zest....Citrus limonum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Σαν τα άλλα εσπεριδοειδή, η λεμονιά προέρχεται από την Ασία. Στην Ελλάδα εμφανίσθηκε το 2ο μ.Χ. αιώνα, και είχε μικρό αντίκτυπο στην Ευρώπη μέχρι το Μεσαίωνα, όταν καλλιεργήθηκε στην Ισπανία και τη Σικελία. Σήμερα αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, άν και η Φλώριδα και η Καλιφόρνια είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του ελαίου.

            Η φλούδα του λεμονιού χρησιμοποιήθηκε στους αρχαίους χρόνους για να αρωματιζουν τα ρούχα και να διώχνουν τα έντομα. Όμως, μόλις στο τέλος του 17ου αιώνα, ο νεο-Γαληνικός φαρμακοποιός Nicholas Lemery αναγνώρισε πλήρως την θεραπευτική αξία του καρπού. Στο βιβλίο του του 1698, αναφέρει ότι το λεμόνι είναι αποτελεσματικό αιμοκαθαρτικό και ανακουφιστικό των εντερικών ζυμώσεων. Όταν το Βρετανικό Ναυτικό κυκλοφόρησε μεγάλες ποσότητες του καρπού για να αντιμετωπίσει την προσβολή από σκορβούτο σε μακρινά θαλάσσια ταξίδια, η φήμη του μεγάλωσε. Στην Ισπανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το λεμόνι έγινε ευρέως γνωστό σαν πανάκεια, ειδικά όπου εμπλέκονταν τοξικότητα και λοιμώξεις.

            Το αιθέριο έλαιο, που παράγεται μέσω ψυχρής έκθλιψης της εξωτερικής φλούδας του καρπού, είναι ένα από τα ελαφρότερα στην αρωματοθεραπεία, και το άρωμά του χαρακτηριστικό δείγμα "υψηλής νότας". Σαν τα έλαια του περγαμόντου και του γκρέιπφρουτ, η μόνη προφύλαξη ως προς τη κανονική του χρήση είναι η ενδεχόμενη φωτοτοξικότητά του.

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι ψυχρό και ξηρό, και καθαρίζει θερμότητα, υγρασία, και φλέγμα. Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για αποσυμφόρηση, καθάρισμα και αποτοξίνωση. Η ικανότητά του να καθαρίζει την ζεστή υγρασία  και το φλέγμα  αντανακλάται στη δράση του σαν αποσυμφορητικό του λεμφικού. Ενδείκνυται από αυτή την άποψη για παχυσαρκία, κυτταρίτιδα, υψηλή χοληστερόλη, και αρτηριοσκλήρωση. Επίσης, θεωρείται ότι έχει λιθολυτική δυνατότητα και βοηθά στην αποβολή λίθων του ουροποιητικού και της χολής. Απομακρύνοντας τη θερμότητα  και τοξικότητα από το καταπονημένο και συμφορημένο Συκώτι, το λεμόνι ανακουφίζει επιπλέον από ναυτία, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, και αϋπνία.

            Βελτιώνοντας την κυκλοφορία και δυναμώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σπασμένα τριχοειδή αγγεία, κιρσούς, αιμορροϊδες, και ρινορραγίες. Είναι επίσης κατάλληλο για ανθρώπους με υπέρταση, ειδικά όταν συνδυάζεται με αιθέρια έλαια λεβάντας, νερολί, και μελισσόχορτου.

            Η αντιμικροβιακή φύση του ελαίου λεμονιού το κάνει επιβοηθητικό για κρυολογήματα και γρίπη, ειδικά όταν χαρακτηρίζονται από κίτρινη ή πράσινη καταρροή. Η γενικά αντιμολυσματική ιδιότητά του το κάνει επίσης εξαιρετικό αέριο αντισηπτικό - που μπορεί να ψεκασθεί σε θαλάμους νοσοκομείων, παιδικούς σταθμούς, και στο σπίτι.

            Με το λαμπρό, ξινό άρωμά του, το αιθέριο έλαιο λεμονιού οξύνει την εστίαση της συνειδητότητας, καθαρίζοντας και ανεβάζοντας τη Διάνοια (Yi). Ηρεμεί, ελαφρύνει, και ανανεώνει, διασκορπίζοντας τη σύγχυση και απαλύνοντας τη στενοχώρια. Ελαττώνοντας τη διανοητική πληθώρα, λυτρώνει ένα νου μπερδεμένο από βάρη, αποφάσεις, και εμπόδια.

Με κυβερνήτες την Αφροδίτη και τον Ποσειδώνα θεωρείται από παλιά ήπιο αφροδισιακό, διασκορπίζοντας τη συναισθηματική σύγχυση και αμφιβολία και ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Φωτοτοξικό - αποφεύγετε την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως ή σε τεχνητό μαύρισμα για 12 ώρες μετά την εφαρμογή του διαλυμένου αιθέριου ελαίου στο δέρμα.