Κύμινο....Cuminum cyminum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

        Μικρό μονοετές φυτό με σκουροπράσινα τριχωτά φύλλα και μικροσκοπικά λευκά ή ροζ άνθη και μικρούς, επιμήκεις καρπούς. Αυτοφυές στη λεκάνη της Μεσογείου, το κύμινο είναι γνωστό από τη Βιβλική εποχή, και χρησιμοποιείται κυρίως για τις πεπτικές του ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για πονοκεφάλους. Σημαντικό συστατικό του Ινδικού κάρρυ, καθώς και της παραδοσιακής Μεξικάνικης κουζίνας.

            Με πικάντικο, έντονα διεισδυτικό άρωμα, το αιθέριο έλαιο του κύμινου προέρχεται από απόσταξη των ώριμων σπόρων.

            Θερμαντικό αιθέριο έλαιο, το κύμινο κατέχει αντισηπτικές, αντισπασμωδικές, αντιτοξικές, αντιβακτηριακές, άφυσες, πεπτικές, διουρητικές, εμμηναγωγικές, νευροτονωτικές ιδιότητες. Ενισχύοντας τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, μπορεί να φανεί χρήσιμο για κολικούς, δυσπεψία, τυμπανισμό και δυσπεψία. Με τη θερμαντική φύση του, βοηθά στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων και της οστεοαρθρίτιδας. Και σαν τονωτικό του νευρικού συστήματος, μπορεί να φανεί ευεργετικό σε πονοκεφάλους, ημικρανίες και νευρική δυσπεψία.

            Αναγιγνύεται καλά με αιθέρια έλαια αγγελικής, κάρου και χαμομηλιού.

            Προσοχή: Να χρησιμοποιείται πάντοτε σε αραιές διαλύσεις. Αν και δεν θεωρείται τοξικό ή ερεθιστικό, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω στο δέρμα πριν την έκθεση στο ηλιακό φως. Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και από ανθρώπους με εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα.