Καμφορά....Cinnamomum camphora

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το δέντρο της καμφοράς είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, και φτάνει σε ύψος τα 100 πόδια. Η καμφορά είναι παρούσα σε όλα τα μέρη του αειθαλούς δέντρου, αλλά χρειάζονται πολλά χρόνια για το σχηματισμό της, και τα δέντρα δεν αγγίζονται μέχρι να γίνουν 50 ετών. Το αιθέριο έλαιο αποκτάται με απόσταξη με ατμό από τα κλαριά.

Φαίνεται ότι το αιθέριο έλαιο της καμφοράς ισορροπεί το yin και το yang, και γι' αυτό το λόγο είναι χρήσιμο σε καταστάσεις όπου αυτή η ισορροπία διαταράσσεται ξαφνικά ή σοβαρά: σοκ, καρδιακή ανεπάρκεια, υστερία, πλεόνασμα ζέστης ή κρύου, λοιμώξεις. Η εξισορροπητική του επίδραση είναι εμφανής και στον τρόπο που δρα πάνω στο νευρικό σύστημα: Διεγείρει την "νωθρή" κατάθλιψη και ηρεμεί την υστερία - είναι χρήσιμο για τις περισσότερες ασθένειες ψυχοσωματικής ή νευρικής φύσης.

 Στην ομοιοπαθητική η καμφορά ενδείκνυται για ψυχρότητα σε ολόκληρο το σώμα (και θα προκαλέσει μιαν έντονη αντίδραση yang). Όποια κατάσταση συνεπάγεται κρύο - κοινό κρυολόγημα, κρυολόγημα στο στομάχι, γρίπη, πυρετός με κρυάδες - υποδεικνύει τη χρήση της καμφοράς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί - μαζί με άλλα αιθέρια έλαια - σε εξωτερικές εφαρμογές για λιπαρά, ακνεϊκά δέρματα. Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, το αιθέριο έλαιο της καμφοράς μουδιάζει (αναισθητοποιεί) τις περιφερικές νευρικές απολήξεις.

 

Χρησιμοποιούμενο ενεργειακά, το αιθέριο έλαιο της καμφοράς μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα σε καταστάσεις όπου ηπιότερα αιθέρια έλαια είναι αναποτελεσματικά, ή όπου απαιτείται ένα μέτριο σοκ για να παραχθεί κάποια αντίδραση από ένα χρόνια άρρωστο σώμα.