Άρκευθος...Juniperus communis          

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

 

Ανάμεσα στα 60 περίπου είδη που αποτελούν το γένος του Juniperus, αυτοί που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο, καρύκευμα, και πηγή αιθέριου ελαίου είναι οι καρποί του κοινού άρκευθου (Juniperus communis).

      Ο άρκευθος είναι ένα από τα πρώτα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν από το ανθρώπινο είδος:  σαν απολυμαντικό και τελετουργικό θυμίαμα από τους Αρχαίους Έλληνες για να καταπολεμήσουν επιδημίες, και από τους Θιβετανούς και ιθαγενείς Αμερικανούς για τελετουργικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι καρποί καίγονταν σε Γαλλικά νοσοκομεία για να προλάβουν την εξάπλωση της ευλογιάς. Το ginείναιένα από τα ποτά που αρωματίζονται με καρπούς άρκευθου.

Το αιθέριο έλαιο των καρπών του άρκευθου θεωρείται αντιρρευματικό, αντιτοξικό, τονωτικό, και χρησιμοποιείται για νευρική υπερένταση, στρες, γυναικολογικά, κυτταρίτιδα, παχυσαρκία. Θερμαντικό και δυναμωτικό, ωφελεί τη χρόνια κόπωση, τα κρύα χέρια και πόδια, τους πόνους της χαμηλής οσφυϊκής χώρας, και το οίδημα (κατακράτηση υγρών). Από τα πιο ισχυρά αρωματικά αποσυμφορητικά, ενδείκνυται για φούσκωμα της κοιλιάς, παχυσαρκία, και αρτηριοσκλήρωση, καθώς και για λιπαρό δέρμα, μαζί με αιθέρια έλαια λεβάντας και ξύλου κέδρου. Διουρητικό και αντιμολυσματικό, το αιθέριο έλαιο του άρκευθου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρευματικούς πόνους, κυρίως ψυχρής, σπαστικής  φύσης, αλλά και για κυστίτιδα, λοιμώξεις της ουροποιητικής οδού, και βρογχίτιδα, ειδικά σε κείνους οι οποίοι είναι κρύοι και συμφορημένοι, ή ασθματικοί και ληθαργικοί.

Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει συνδεθεί με την πνευματική κάθαρση, και θεωρείται «ψυχικός προστάτης». Αναπαριστάνεται καλά από τον αστρολογικό Άρη, σύμβολο της ενστικτώδους εμπιστοσύνης και της φωτιάς.