Σανταλόξυλο....Santalum album

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Το σανταλόξυλο είναι ένα παρασιτικό αειθαλές δέντρο, που αναπτύσσεται σε ύψος εννιά μέτρων, με σκληρά φύλλα και μικρά πορφυρά λουλούδια. Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από το εσωτερικό τμήμα του ξύλου.

Η μακρά ιστορία του σανταλόξυλου στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ασίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Το ξύλο χρησιμοποιούνταν σε έπιπλα, ναούς, και θρησκευτικές εικόνες, καίγεται σαν θυμίαμα σε Βουδιστικούς και Ινδουιστικούς ναούς, και διατηρεί σημαντική θέση στην Αγιουρβεδική, Θιβετανή, και παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική. Σαν Νεκρικό Βότανο, χρησιμοποιείται για την επάλειψη και την ταρίχευση των νεκρών, για να μεταφέρει την ψυχή στην άλλη ζωή. Από τους γιόγκι θεωρείται ότι ενθαρρύνει την κατάσταση διαλογισμού και αυξάνει την αφοσίωση στο Θεό.

            Στην Αγιουρβέντα το σανταλόξυλο εκτιμάται για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές, και αντιμολυσματικές ιδιότητές του. Η συχνή επίθεσή του στο ερεθισμένο δέρμα, ταξινομείται σύμφωνα με την Αγιουρβέδα σαν θεραπευτικό για καταστάσεις της pitta, ή φωτιάς. Ψυχρό και αποσυμφορητικό, το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου ενδείκνυται κυρίως για προβλήματα θερμής, φλεγμονώδους, και καταρροϊκής φύσης, ιδιαίτερα όπου εμπλέκονται τα έντερα, το ουρογεννητικό σύστημα, και οι πνεύμονες. Σαν ήπια ηρεμιστικό αναλγητικό, ανακουφίζει επίσης τους πόνους.

            Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου είναι εξαιρετικό για εντερικές και ουρογεννητικές καταστάσεις που απαιτούν δροσιστική, στυπτική επίδραση - όπως σε περιπτώσεις «επείγουσας» διάρροιας, βλεννώδους κολίτιδας, και κολπικών εκκρίσεων κιτρινωπού χρώματος. Ήπια αντιμολυσματικό, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια λεβάντας,  tea tree, και γεράνιου σαν μέρος αλοιφής για θερμή, φλεγμαίνουσα κυστίτιδα.

            Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου είναι χρήσιμο για βλέννες και λοιμώξεις του αναπνευστικού - ειδικά όταν απαιτείται ανακουφιστική, κατευναστική επίδραση. Σε περιπτώσεις βρογχίτιδας με «πνιγηρό», τραχύ και επώδυνο βήχα, το σανταλόξυλο μπορεί να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια ευκάλυπτου και γεράνιου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν γαργάρα για πονόλαιμους (σε πολύ αραιή διάλυση).

            Το σανταλόξυλο είναι εξαιρετικό για το δέρμα - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξηρότητα, ερεθισμό, κνησμό, και φλεγμονές, και είναι επιβοηθητικό τόσο για έκζεμα όσο και για ψωρίαση.

            Οι ενεργειακές ιδιότητες του σανταλόξυλου αντανακλώνται στην παραδοσιακή χρήση του σαν βοηθήματος σε διαλογισμό, προσευχή, και πνευματική άσκηση γενικά. Καθαρίζοντας και ηρεμώντας το νου - και δροσίζοντας ένα υπερθερμασμένο σώμα - το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου μας επανασυνδέει με την αρχέγονη αίσθησή μας της ύπαρξης. Μειώνοντας την τυραννία της διάνοιας, της ακατάπαυστης ανάγκης για υπερβολική σκέψη, ενσταλάζει στη θέση της την εμπειρία της εσωτερικής ενότητας - κατάστασης όπου σώμα, νους, και Πνεύμα μπορούν να επανευθυγραμμιστούν σαν ένα ενιαίο σύνολο.

            Το παράδοξο του σανταλόξυλου είναι ότι ενώ μπορεί να ενθαρρύνει καταστάσεις «ανώτερης» συνειδητότητας, αυτό το επιτυγχάνει όχι μέσα από κάποιο είδος εξω-κοσμικής επίδρασης, αλλά με το να μας επαναφέρει στον ουσιαστικό εαυτό μας, σε μια πιο άμεση επίγνωση αυτής της ίδιας της ζωής.  Ενδείκνυται συνεπώς για καταστάσεις βασανιστικής αγωνίας, και για «υπερβολική προσκόλληση» στα εγκόσμια.  Όποτε επενδύουμε υπερβολικά στο να βλέπουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στις προσπάθειές μας - ειδικά από νευρωτική ανάγκη για ασφάλεια - το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου μας βοηθά να επαναγκαθιδρύσουμε μιαν αποδοχή της πραγματικότητας όπως αυτή είναι.

            Καθησυχάζοντας το νου που λειτουργεί σαν αδιάκοπο εργαλείο ανάλυσης και προσμονής, το σανταλόξυλο τον ελευθερώνει πραγματικά σαν δημιουργική πηγή, πάντοτε παρούσα στο εδώ και τώρα. Γι' αυτόν ίσως το λόγο συσχετίστηκε, όσον αφορά το συμβολισμό του Ταρώ, με την Αυτοκράτειρα - την παγκόσμια μήτρα μέσα στη οποία κυοφορείται κάθε εκδήλωση, και τη Μεγάλη Μητέρα των Ιδεών.