Κουνούκλα (Κίστος - Λαδανιά)....Cistus ladaniferus

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Η κουνούκλα - ή λαδανιά - είναι ένας μικρός θάμνος με κολλώδη φύλλα, ιθαγενής στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το αιθέριο έλαιο αποκτάται με απόσταξη με ατμό της κόλλας που περιέχεται στα φύλλα και τους νεαρούς μίσχους. Χρησιμοποιείται για: πληγές από κατάκλιση, μολυσμένες πληγές, δερματικά έλκη, βρογχίτιδα, βήχα, γρίπη και κρυολόγημα, σαν υποκαπνιστικό κατά λοιμωδών νοσημάτων. Χρήσιμο σε περιόδους ανάρρωσης και νευρικής εξάντλησης.

Εξαιρετικό λεμφικό αποσυμφορητικό - χρησιμοποιήστε το στο μίγμα σας για λεμφικό μασάζ. Αποτελεσματικό κατά των πρησμένων λεμφαδένων (σε ζεστή κομπρέσα). Για κοιλιακό πόνο που οφείλεται σε κρυολόγημα, κυστίτιδα ή πόνους περιόδου, συνδυάστε το με αιθέριο έλαιο Μαντζουράνας και προσθέστε το στο μπάνιο, ή σε λάδι μασάζ για τοπικές επαλείψεις.

Σε συνδυασμό με Μπλε Χαμομήλι ενδείκνυται για ψωρίαση, έκζεμα, μολυσμένο και ερεθισμένο είδος από οποιαδήποτε αιτιολογία.

Με το πλούσιο, θερμό και πικάντικο άρωμά του, το αιθέριο έλαιο της Κουνούκλας  χρησιμοποιείται για να θερμάνει τα "παγωμένα" συναισθήματα, και να ανακουφίσει αυτούς που τραυματίστηκαν ή υποφέρουν από κάποια δραματική απώλεια. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα πνευματικά έλαια, και χρησιμοποιούνταν σαν θυμίαμα για να βοηθήσει τον διαλογισμό και τη συγκέντρωση.

Αναμιγνύεται καλά με: περγαμότο, χαμομήλι, σάλβια σκλάρεα, κυπαρίσσι, ελίχρυσο, άρκευθο, λεβάντα, πορτοκάλι, πατσουλί, πεύκο, σανταλόξυλο, βετιβέρ.