Ύσσωπος....Hyssopus officinalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Ο ύσσωπος χρησιμοποιήθηκε σαν ιεροτελεστικό, μαγειρικό, και φαρμακευτικό βότανο από τους αρχαίους χρόνους. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους Εβραίους - είναι ένα από τα πικρά χόρτα που αναφέρονται στη Παλαιά Διαθήκη, και χρησιμοποιούνταν για τον εξαγνισμό του ναού. Σύμβολο πνευματικής κάθαρσης, ο ύσσωπος συνδέθηκε με το βάπτισμα και τη συγχώρεση αμαρτιών.

            Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον ύσσωπο για να τους προστατεύει από τη πανώλη, και να απολυμαίνουν τα σπίτια των αρρώστων. Ο Διοσκουρίδης και το Γαληνός τον εκτιμούσαν για την ισχυρή αποχρεμπτική δράση του, και προβλήθηκε σε όλες τις μεγάλες βοτανολογίες του Μεσαίωνα. Τον φύτευαν στους κήπους των μεσαιωνικών μοναστηριών, και τον απόσταζαν για το αιθέριο έλαιό του, που χρησιμοποιούνταν για να νοστιμίζει σούπες, σάλτσες, και λικέρ όπως το Chartreuse.

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, ο ύσσωπος είναι δυνατό τονωτικό της σωματικής θέρμανσης, της δυναμικής ενέργειας-yang, ειδικά μέσω της δράσης του πάνω στους Πνεύμονες. Σαν το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, ο ύσσωπος έχει πολύ καυτή και διεγερτική φύση, και πρέπει επομένως να χρησιμοποιείται με μέτρο. Τέσσερις ή πέντε σταγόνες είναι αρκετές για ένα πλήρες μασάζ αρωματοθεραπείας.

            Δυναμώνοντας τους Πνεύμονες και το Αμυντικό-Qi, το αιθέριο έλαιο του υσσώπου ενισχύει την ελλιπή ζωτικότητα, δύσπνοια, και ανοσοποιητική ανεπάρκεια. Προλαμβάνει την υποτροπή κρυολογημάτων και γρίπης, και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ισχυρό αποχρεμπτικό και αντιβακτηριακό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκάλυπτο, tea tree, και θυμάρι για βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, και ιγμορίτιδα. Κυρίως ενδείκνυται  για κρύες λοιμώξεις που χαρακτηρίζονται από διαυγή έκκριση.

            Ο ύσσωπος δυναμώνει τη Σπλήνα-πάγκρεας, και διεγείρει και θερμαίνει την πέψη. Από αυτή την άποψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανορεξία, βραδεία πέψη, και κοιλιακό τυμπανισμό.

            Η ήπια διουρητική δράση του αιθερίου ελαίου του υσσώπου το κάνει χρήσιμο όχι μόνο για κατακράτηση υγρών, αλλά και για την απομάκρυνση του ουρικού οξέος που μπορεί να επιδεινώσει ρευματικές καταστάσεις. Σε πρόσμιξη με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας, και καρπού άρκευθου, είναι εξαιρετικό για ρευματικούς πόνους κρύας, σπασμωδικής φύσης, που εμφανίζονται συχνά το χειμώνα.

            Όπως τα περισσότερα τονωτικά της ενέργειας yang, η επίδραση του υσσώπου πάνω στο νευρικό σύστημα και το νου είναι  σαφώς αναζωογονητική. Συνίσταται συχνά για αδύναμη συγκέντρωση, βραχυπρόθεσμη νοητική κόπωση, και χρόνια νευρική ατονία, καθώς επίσης και για μελαγχολία  και απαισιοδοξία. Σαν τα αιθέρια έλαια του θυμαριού και ευκαλύπτου, το δυνατό, έντονο άρωμα του υσσώπου «ανοίγει το στήθος» και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το κόσμο, εξουδετερώνοντας την παρόρμησή μας να παραιτηθούμε .

            Από την άλλη πλευρά, το αιθέριο έλαιο του υσσώπου, σαν το πεύκο, μπορεί να ενισχύσει την αίσθησή μας των προσωπικών "ορίων". Παραδοσιακό Βότανο Προστασίας, θεωρήθηκε ότι προστατεύει το άτομο και το σπιτικό του από αρνητικές επιρροές και «πονηρά πνεύματα». Ωφελεί τον τύπο του ανθρώπου που επηρεάζεται εύκολα από τις διαθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων, και ο οποίος, σαν αποτέλεσμα, απορροφά άμεσα την οποιαδήποτε ένταση.

            Η πνευματικά καθαρτική επίδραση του υσσώπου είναι πραγματικά αρκετά πολύπλοκη. Προέρχεται από την ικανότητά του να οξύνει τη συνειδητότητα, να «ανοίγει το στήθος», και να σταθεροποιεί το ψυχικό πεδίο ή «αύρα». Πλήρως συνειδητοί και δεσμευμένοι, ολοκληρωμένοι και συγκρατημένοι, μόνο τότε μπορούμε να αισθανόμαστε «απαλλαγμένοι» από συγκεχυμένες σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Μόνο τότε μπορούμε να εκδηλώσουμε την πνευματική ενόραση και γενναιοδωρία που συμβολίζεται από το Δία, τον αστρολογικό «κυβερνήτη» του υσσώπου.