Λεβάντα....Lavandula angustifolia

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Η λεβάντα είναι ανθεκτικός ευώδης θάμνος, με ύψος που φτάνει στο 1 μέτρο, με στενά, λογχοειδή φύλλα και γκριζο/μπλε λουλούδια πάνω σε λυγερά βλαστάρια. Ενώ ολόκληρο το φυτό αναδίδει το λεπτό  άρωμα της λεβάντας, το αιθέριο έλαιο μπορεί να βγει μόνο από τα λουλούδια του.

            Η λεβάντα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για το φρέσκο, ήπιο άρωμά της από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε για πόνους του θώρακα, και  αργότερα έτυχε σημαντικής προσοχής από την Αγία Hildegarde von Bingen, που τη συνιστούσε για «διατήρηση αγνού χαρακτήρα». Το 1660, ο Richard Surflet έγραψε ότι το «αποσταγμένο νερό των λουλουδιών αποκαθιστά το χαμένο λόγο, και θεραπεύει τις λιποθυμίες και τις ασθένειες της καρδιάς».

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, οι δροσιστικές, διασκορπιστικές, και χαλαρωτικές ιδιότητες της λεβάντας ωφελούν την θερμότητα και τις φλεγμονές, τους σπασμούς και τους πόνους, και γενικά τη δυσφορία. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του ελαίου το κάνουν επίσης κατάλληλο για ευρεία κλίμακα λοιμώξεων .

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας ανακουφίζει τον πονοκέφαλο, τις ημικρανίες, τη δυσκοιλιότητα, και γενική ευρεθιστότητα. Χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία της νευρικής υπερέντασης, αϋπνίας, αρρυθμίας, και υπέρτασης.

            Η αντισπασμωδική, αναλγητική φύση του αιθερίου ελαίου ωφελεί πολλά και ποικίλα προβλήματα όπως κολικοί και ευερέθιστο έντερο, προεμμηνορροϊκή ένταση και πόνους περιόδου, και μυϊκή δυσκαμψία και πόνοι. Επιπλέον, οι ήπιες αντιμολυσματικές ιδιότητές του το κάνουν χρήσιμο για λοιμώξεις του ουρογεννητικού και αναπνευστικού συστήματος.

            Πάνω σε υγρό φαρμακευτικό βαμβάκι, το αιθέριο έλαιο της λεβάντας ανακουφίζει ήπια εγκαύματα, και προστιθέμενο σε κρέμα, ζελέ, ή  γαλάκτωμα βάση, χρησιμοποιείται στη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος όπως δερματίτιδα, ψωρίαση, και έκζεμα.

            Οι ψυχολογικές χρήσεις της λεβάντας πηγάζουν από την ικανότητά της να ηρεμεί και να σταθεροποιεί την ενέργεια  Qiτης Καρδιάς. Όπως έγραφε ο John Gerard το 1597, η λεβάντα «βοηθά το πάθος και το λαχάνιασμα της καρδιάς». Σαν αρωματικό «Rescue Remedy»,  συντελεί στο να ηρεμήσει όλα τα ισχυρά συναισθήματα που απειλούν να κυριεύσουν το νου.

            Με αστρολογικό κυβερνήτη το ζώδιο της Παρθένου, ενθαρρύνει τα ντροπαλά, επιφυλακτικά άτομα να υλοποιήσουν τη δημιουργική δυνατότητά τους, ηρεμώντας την αγωνία και την αμηχανία τους και ενισχύοντας την επιθυμία τους για τελειότητα.