Κορίανδρος....Coriandrum sativum

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Ιθαγενής στη Μεσόγειο και δυτική Ασία, ο κορίανδρος καλλιεργείται εμπορικά σε ολόκληρο τον  κόσμο, και σε εύκρατες περιοχές είναι ένα πολύ διαδεδομένο αγριόχορτο. Ο σπόρος καθώς και το φύλλο του φυτού αποφέρει αιθέριο έλαιο.

            Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι σπόροι του κορίανδρου αποτελούν δημοφιλές αρωματικό διεγερτικό και καρύκευμα. Αναφέρεται σε όλα τα μεσαιωνικά ιατρικά κείμενα, από τους Έλληνες, στη Βίβλο, και από παλαιούς συγγραφείς στη Σανσκριτική.  Καθώς αναφέρεται στον πάπυρο Ebers,  οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι βουτούσαν κορίανδρο και νωπό σκόρδο μέσα σε κρασί, και το έπιναν σαν αφροδισιακό.  Θεωρούμενο ότι περιέχει το μυστικό της ευτυχίας, ήταν ανάμεσα στα φυτά που γίνονταν προσφορά στους θεούς - σπόροι του βρεθήκανε στους τάφους του Τουταγχαμών και του Ραμσή του Β΄.

            Γηγενής στους Αγίους Τόπους, ο κορίανδρος συγκρίνονταν από τους Αρχαίους Εβραίους με το μάννα που προμήθευσε ο Θεός στα Τέκνα του Ισραήλ, και  ήταν ένα από τα πικρά βότανα που τρώγονταν κατά το Πάσχα των Ιουδαίων. Αναφέρεται στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική σαν τονωτικό του στομάχου και της καρδιάς, και στην Αρχαία Κίνα θεωρούνταν ότι ο κορίανδρος υποβοηθεί τη μακροζωία και απαλύνει τους πόνους. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, ο κορίανδρος θεωρήθηκε ότι είναι αφροδισιακός - και μαγικό βότανο χρησιμοποιούμενο στην ερωτική μαγεία και τα ερωτικά φίλτρα

Από ενεργειακή άποψη, ο κορίανδρος έχει θερμή και ξηρή φύση, και μοιράζεται τις ίδιες χωνευτικές, άφυσες ιδιότητες με άλλα αιθέρια έλαια που αποστάζονται από φυτά από τις ομβρελλόμορφες ανθοταξίες, σαν αυτό του μάραθου. Είναι εξαιρετικό αντισπασμωδικό του πεπτικού συστήματος, χρήσιμο για ανορεξία , δυσπεψία, φούσκωμα της κοιλιάς, και τυμπανισμό.

            Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κυκλοφορήσει την Qi και να διαλύσει το κρύο σε περιπτώσεις επώδυνης απόφραξης - της ενεργειακής  κατάστασης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οστεοαρθρίτιδα, νευραλγία, και τον ρευματικό πόνο. Συνδυαζόμενο με έλαια μαντζουράνας και σάλβιας σκλάρεα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επί πλέον, για να ανακουφίσει μυϊκούς πόνους και δυσκαμψία.

            Η δράση του κορίανδρου πάνω στο Σπλήνα, το Στομάχι, και τη Διάνοια (Yi) τον συνδέει ψυχολογικά με το Στοιχειο της Γης. Ταυτόχρονα, το πικάντικο άρωμά του και η φήμη του σαν ευφορικού και αφροδισιακού βοτάνου τον συνδέουν με το Στοιχείο της Φωτιάς. Συνδυάζοντας ζεστή και ξυλώδη ηρεμία με πιπεράτη διέγερση, το έλαιο ηρεμεί και ταυτόχρονα ανεβάζει, και ενδείκνυται, επομένως, για καταστάσεις νευρικής κατάθλιψης που συνοδεύονται από ανησυχία και αγχώδη υπερβολική σκέψη. Ο κορίανδρος συμβολίζεται και από τον διεγερτικό Άρη και την παρηγορητική Σελήνη.

            Το αιθέριο έλαιο του κορίανδρου ταιριάζει ιδανικά σε πολύπλοκα, δημιουργικά άτομα που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα.