• Γιασεμί....Jasminum grandiflorum

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

  • Χαλαρωτικό, ηρεμιστικό, αφροδισιακό. Για πονοκεφάλους, προβλήματα περιόδου, κατάθλιψη, νευρική εξάντληση. Με το αισθησιακό άρωμά του ανακουφίζει την κατάθλιψη που οφείλεται σε ασυνείδητη καταπίεση της χαράς και των απολαύσεων της ζωής.

 

Τιμώμενο για αιώνες στην Ανατολή τόσο σαν φάρμακο όσο και σαν άρωμα, το γιασεμί στην Ινδία ονομάζεται «βασίλισσα της νύχτας», διότι το άρωμά του είναι πιο δυνατό μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Ινδικός  θεός του έρωτα, Kama, ο οποίος, σαν τον Έλληνα Έρωτα και το Ρωμαίο Cupid, απεικονίζονταν με ένα τόξο, είχε βέλη τυλιγμένα με ανθούς γιασεμιού, για να διαπερνούν τη καρδιά με την επιθυμία.

            Η θεραπευτική αξία του ελαίου του γιασεμιού είναι αδιαχώριστη από την εξαίσια, ευχάριστη γλυκύτητα του αρώματός του, και το αποτέλεσμα που έχει πάνω στο νου και τα συναισθήματα. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για νευρικό άγχος , ανησυχία, και κατάθλιψη - εάν το εμπλεκόμενο άτομο έχει καυτή ή ψυχρή, υπερβολική ή ανεπαρκή ιδιοσυγκρασία.

            Η άλλη κύρια περιοχή θεραπευτικής επιρροής του είναι πάνω στα ουρογεννητικά όργανα, όπου η θερμαντική, δυναμωτική του ενέργεια, συνδυάζεται με την ήπια αποσυμφορική του δράση. Περίφημο αφροδισιακό και σεξουαλικό τονωτικό, το έλαιο γιασεμιού ενδείκνυται για ανικανότητα και γενετήσια ψυχρότητα, ειδικά όταν υπάρχουν καταθλιπτικές σκέψεις ανεπάρκειας και ψυχρότητας. Ήπια στυπτικό αποσυμφορητικό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για λευκόρροια και  γενετήσιες απεκκρίσεις γενικά.

            Αντίθετα με τη φήμη που το συνοδεύει σαν αναντικατάστατο κατά τη διάρκεια του τοκετού, για δύσκολους, επώδυνους τοκετούς, το γιασεμί έχει αποδειχθεί ότι έχει πιο ήπια, και λιγότερο αποτελεσματική δράση, από τη λεβάντα και τη σάλβια σκλάρεα. Όμως, σε ψυχολογικό επίπεδο η αξία του είναι αναμφισβήτητη, αφού ανακουφίζει το τραύμα ενός παρατεταμένου τοκετού, και αυξάνει τη χαρά της γέννας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν γαλακτογόνο, αυξάνοντας τη παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

            Παραδοσιακά, το γιασεμί ταξινομήθηκε σαν Βότανο Γονιμότητας, εμφανώς λόγω της δυναμικής του σαν αφροδισιακό. Αν μπορεί να ξυπνήσει ξανά το πάθος και να το ξαναενώσει με τον έρωτα, μπορεί επίσης, σε διανοητικό-πνευματικό επίπεδο, να επαναφέρει την ικανότητα για δημιουργικότητα, για «γονιμότητα του νου». Με την ενστικτώδη, στοχαστική Σελήνη σαν αστρολογικό σύμβολό του, το γιασεμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη διαίσθηση και τη δυνατότητα για πρωτότυπη  σκέψη.