Πατσουλί....Pogostemon cablin

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Με την έντονη βασική νότα του, το αιθέριο έλαιο πατσουλί είναι εξαιρετικό φυσικό στερωτικό, και παίζει σπουδαίο ρόλο στην αρωματοποιία. Είναι ένα από τα λίγα αιθέρια έλαια που βελτιώνεται με το χρόνο.

            Για αιώνες υπήρξε μέρος των παραδοσιακών συστημάτων  ιατρικής στη Μαλαισία, Κίνα, και Ιαπωνία. Με τις χαρακτηριστικές αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές ιδιότητές του, ενδείκνυται για δερματίτιδα, εντερίτιδα, και διάρροια. Σαν αντισηπτικό θυμίαμα και λάδι για εντριβές, χρησιμοποιήθηκε προληπτικά κατά της εξάπλωσης πυρετών και επιδημιών, και θεωρήθηκε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικό εντομοκτόνο, και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά γιατρικά για δαγκώματα φιδιών και εντόμων.

            Από ενεργειακή άποψη, το πατσουλί, σαν το γιασεμί, έχει θερμή φύση και αντιφλεγμονώδη δράση. Η ποιότητά του είναι ηρεμιστική και ταυτόχρονα ήπια διεγερτική - μια συνεργιστική επίδραση που καταλήγει σε μιαν αίσθηση ψυχικής ανάτασης.

            Οι αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου πατσουλί  το καθιστούν πολύτιμο γιατρικό για μια ευρεία ποικιλία δερματικών καταστάσεων. Σαν ανανεωτικό των ιστών, αναζωογονεί το δέρμα όταν είναι σκασμένο και πονάει, και συνεπώς είναι χρήσιμο για έκζεμα. Σαν αντιβακτηριακό και αντιμιοκροβιακό αιθέριο έλαιο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ακμή, προσωπικό έκζεμα, και έρπητα. Συνδυαζόμενο με αιθέρια έλαια κυπαρισσιού και γεράνιου, το πατσουλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπλέον σαν αγγειακό αποσυμφορητικό και αιμοστατικό φλεβοτονωτικό, κατάλληλο για αιμορροϊδες και κιρσούς.

            Γήινο, θερμό, και γλυκό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους με ανεπάρκεια της ενεργειας-Qiμέσα στο Σπλήνα - πάγκρεας, και οι οποίοι, σαν αποτέλεσμα, υποφέρουν από κόπωση, διαρροϊκές κενώσεις, και φούσκωμα της κοιλιάς. Το έλαιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καταστάσεις ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου η υπερκόπωση και το χρόνιο άγχος κάνουν το άτομο επιρρεπές σε μολύνσεις/λοιμώξεις.

            Ψυχολογικά, το αιθέριο έλαιο πατσουλί είναι καλό για κείνους οι οποίοι, λόγω του έντονης διανοητικής δραστηριότητας και νευρικής υπερέντασης, αισθάνονται «εκτός επαφής» με το σώμα τους και τον αισθησιασμό τους.  Από αυτή την άποψη είναι χαλαρωτικό αφροδισιακό, παρόμοιο σε ενέργεια με το γιασεμί και το ylang ylang.  Mπορεί να είναι επιβοηθητικό για όσους παρουσιάζουν ανικανότητα, ψυχρότητα, και σεξουαλικό άγχος.

            Ταιριάζει ιδανικά με το διανοητικά δραστήριο και αγχώδες άτομο, που εύκολα αισθάνεται αποκομμένο και από την αισθησιακή ευχαρίστηση και από τη δημιουργική έκφραση. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να διέγερση και εξύψωση, αλλά και για τη διευκόλυνση της δραστηριότητας της γόνιμης φαντασίας, αφυπνίζοντας ξανά την παρόρμηση για "σύλληψη".