Μέντα....Mentha piperita

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Ανάμεσα σε πολλούς τύπους μέντας που καλλιεργούνται, η Mentha piperita είναι η περισσότερο εμπορικά και φαρμακευτικά σημαντική. Άλλες ποικιλίες μέντας περιλαμβάνουν το δυόσμο (Mentha spicata), το φλισκούνι (Mentha pulegium), την υδροχαρή μέντα (Mentha aquatica), τη μέντα του αγρού (Mentha arvensis),  κ.λ.π.Η πιπερώδης μέντα θεωρείται ότι είναι διασταύρωση μεταξύ δυόσμου και υδροχαρούς μέντας.

            Σύμφωνα με ιερογλυφικά που βρέθηκαν στο ναό του Edfu, η μέντα χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Αιγυπτίους σαν τελετουργικό άρωμα, και ήταν συστατικό του ιερού θυμιάματος kyphi. Στην Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, ήταν καθημερινό μέρος της ζωής, χρησιμοποιούμενη να αρωματίζει το νερό του λουτρού και, σε μορφή σκόνης, τα κλινοσκεπάσματα. Ονομαστή και σαν επουλωτικό τραυμάτων και σαν τονωτικό των νεύρων, ο Πλίνιος δήλωνε ότι  «το άρωμά της και  μόνο ανακτά και ανανεώνει το πνεύμα». Το αιθέριο  έλαιο μέντας χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα για να λευκαίνουν τα δόντια, και αργότερα για να σκεπάζουν τη μυρωδιά του ταμπάκου.

            Το όνομα του γένους θεωρείται ότι προέρχεται από τον Ελληνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο η Μίνθη, μια νύμφη που κυνηγούσε ο Πλούτων, μεταμορφώθηκε από τη ζηλιάρα Περσεφόνη σε ένα βότανο με γλυκειά μυρωδιά. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι  η Mentha προέρχεται από το Λατινικό mente, που σημαίνει «σκέψη».

            Η έντονη, διεγερτική φύση της μέντας παράγει, αρχικά, μια θερμαντική επίδραση πάνω στο σώμα. Όμως, η επίδραση του αιθέριου ελαίου τελικά είναι δροσιστική και ανανεωτική, και για αυτό το λόγο ταιριάζει καλύτερα για την ανακούφιση καταστάσεων καυτής φύσης.  Ενεργειακά ψυχρό  και ξηρό, το έλαιο μέντας κυκλοφορεί την ενέργεια-Qi, καθαρίζει το καυτό φλέγμα, και διεγείρει τα νεύρα και τον εγκέφαλο. Επίσης έχει αντιμολυσματική δράση.

Από αυτή την άποψη, το αιθέριο έλαιο μέντας είναι χρήσιμο για κρυολογήματα και γρίπη που χαρακτηρίζονται από ψηλό πυρετό, πονόλαιμο, και πονοκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να διαλυθεί σε βασικό λάδι μαζί με αιθέρια έλαια κυπαρισσιού, ευκαλύπτου, και λεμονιού, και να εφαρμοσθεί σε ώμους, αυχένα, και κροτάφους. Ήπιο αποχρεμπτικό, ωφελεί επίσης αναπνευστικές καταστάσεις που συνεπάγονται  κολλώδη, κίτρινη βλέννα, ή καυτό φλέγμα. Μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί σαν συμπληρωματικό φάρμακο για χρόνια βρογχίτιδα και βρογχικό άσθμα, ειδικά όπου  η πέψη είναι εξασθενημένη.

            Διεγείροντας τη ροή της ενέργειας-Qi μεσα στο Στομάχι και τα έντερα, η μέντα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια για το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζοντας τη δυσπεψία, ναυτία, επιγάστρια διόγκωση, και τον τυμπανισμό. Οι αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του ελαίου είναι επίσης ωφέλιμες για κολικό του εντέρου, βλεννώδη κολίτιδα, και ηπατίτιδα.

            Η αντισπασμωδική φύση του αιθερίου ελαίου της μέντας έγκειται μερικά στη δράση του πάνω στο νευρικό σύστημα. Φρέσκο και έντονο από φύση, διεγείρει και αφυπνίζει και τα νεύρα και τον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και τη μελέτη. Ενώ δεν είναι κύριο τονωτικό για χρόνια νευρική ατονία, είναι όμως χρήσιμο για διανοητική κόπωση, ειδικά όπου απαιτείται άμεσο αποτέλεσμα.

            Ενεργώντας πάνω στο ψυχολογικό «στομάχι» μας, το αιθέριο έλαιο της μέντας συντελεί όχι μόνο στη μελέτη και τη μάθηση, αλλά και στην ανάπτυξη συναισθηματικής ανοχής. Μπορούμε να το σκεφτούμε για κείνες τις καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από τη φράση, «Αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορώ να το χωνέψω!»

             Παραδοσιακά ταξινομημένη σαν Παραισθησιακό Βότανο, η μέντα θεωρήθηκε όχι μόνο ότι ανυψώνει το Πνεύμα, αλλά ότι φέρνει προφητικά όνειρα. Σαφώς, το αιθέριο έλαιο της μέντας αυξάνει τις δεκτικές ικανότητές μας και στα δυο επίπεδα - το νοητικό και το πνευματικό, και όπως η σάλβια σκλάρεα και η δάφνη, ωφελεί εκείνους που έχουν ανάγκη έμπνευσης και ενόρασης.