Πιπερόρριζα....Zingiber officinalis

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Πολυετές τροπικό φυτό, με καλαμοειδή κλαδιά, λογχοειδή φύλλα, και κίτρινα άνθη με πορφυρά σημάδια. Ο κορμός αναπτύσσεται κατευθείαν από το παχύ κονδυλωτό ρίζωμα, από το οποίο παράγονται και το περίφημο καρύκευμα και το αιθέριο έλαιο. Ιθαγενές στη Νοτιοανατολική Ασία, το φυτό αναπτύσσεται στις τροπικές χώρες σε ολόκληρο το κόσμο.

            Η πιπερόρριζα χρησιμοποιήθηκε για αιώνες στην Ασία για μαγειρικούς και ιατρικούς σκοπούς. Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, η νωπή ρίζα χρησιμοποιείται για κρυολογήματα και ψύξεις, για να βοηθήσει στην εφίδρωση και την παραγωγή βλέννας. Η ξηρή ρίζα, αποκαθιστά την ενέργεια yangτου σώματος. Ο Διοσκουρίδης, στο κείμενό του Περί των Θεραπευτικών Ουσιών (77 μ.Χ.), τη συνιστούσε σαν πεπτικό διεγερτικό - ιδιότητα που αναγνωρίζεται ακόμη και σήμερα μέσω της ευρέως διαδεδομένης χρήσης της πιπερόρριζας για ναυτία και ζαλάδα του ταξιδιού.

            Θεραπευτικά, το αιθέριο έλαιο της πιπερόρριζας ουσιαστικά είναι θερμαντικό, δυναμωτικό, και αποσυμφορητικό.   Η σφαίρα δράσης του είναι πολύ ευρεία - διεγερτικό και τονωτικό της ενέργειας yangτου Σπλήνα, του Στομάχου, της Καρδιάς, των Πνευμόνων, και των Νεφρών. Είναι εξαιρετική για ψυχρά, εξασθενημένα άτομα που έχουν ωχρή, πρησμένη γλώσσα.

            Διεγερτικό και θερμαντικό των πεπτικών οργάνων, το αιθέριο έλαιο της πιπερόρριζας ενδείκνυται για ανορεξία, δυσπεψία, φούσκωμα της κοιλιάς, και τυμπανισμό. Η ικανότητά του να ανακουφίζει τη ναυτία το κάνει χρήσιμο για τη ναυτία από ταξίδια και την πρωινή τάση για εμετό, ειδικά όταν συνδυάζεται με αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, Ρωμαϊκού χαμομηλιού, και κορίανδρου.

            Σαν διεγερτικό του κυκλοφορικού και τονωτικό της Καρδιάς, ενδείκνυται για κρύα χέρια και πόδια, καρδιακή κόπωση, και στηθάγχη. Η καυτή, τονωτική φύση του το κάνει, επιπλέον, ισχυρό θερμαντικό για ρευματικούς πόνους ψυχρού, συσταλτικού τύπου.

            Θερμαντικό και διεγερτικό των Πνευμόνων, το αιθέριο έλαιο πιπερόρριζας έχει αποχρεμπτική δράση που ταιριάζει σε χρόνια βρογχίτιδα που εμπεριέχει άσπρη και καθαρή βλέννα. Σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, tea tree, και μαντζουράνας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προλάβει κρυολογήματα και γρίπη που χαρακτηρίζονται από κρυάδες, κόπωση, και μυϊκούς πόνους. Τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, θα δράσει επίσης προληπτικά κατά της υποτροπής τους.

            Η ικανότητα της πιπερόρριζας να ενισχύει την ενέργεια-Qi των Νεφρών την κάνει χρήσιμη για την ανακούφιση των πόνων της μέσης, κυρίως όταν σχετίζονται με μυϊκή κόπωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σεξουαλικό τονωτικό για ανικανότητα και ψυχρότητα σε άτομα που υποφέρουν από χρόνια κόπωση.

            Παραδοσιακά συσχετιζόμενη με τον αστρολογικό πλανήτη Άρη - σύμβολο δύναμης και ανδρισμού – η πιπερόρριζα  ενεργοποιεί τη δύναμη της θέλησης, διεγείρει την πρωτοβουλία, και αποκαθιστά την αποφασιστικότητα. Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του ηθικού, ιδιαίτερα σε όσους έχουν χαμηλή ζωτικότητα.