Ιεροβότανο/Σάλβια σκλάρεα....Salvia sclarea

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Η σάλβια σκλάρεα (ιεροβότανο) είναι ένα διετές ή πολυετές βότανο, ύψους 30 έως 120 εκατοστών, με τριχωτά καρδιόσχημα φύλλα και πολυάριθμα ανοιχτογάλαζα, ροζ ή άσπρα άνθη. Φύεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, σε άγρια μορφή, και καλλιεργούμενη σε κήπους.

            Το Αγγλικό όνομα claryπροέρχεται από τη Λατινική λέξη clarus, που σημαίνει «καθαρός» - και αντανακλά το ρόλο του φυτού στην θεραπεία των οφθαλμικών παθήσεων. Παρασκεύαζαν ένα έγχυμα από τους σπόρους και το εφάρμοζαν σε ερεθισμένα ή πονεμένα μάτια. Το όνομα του γένους, Salvia, προέρχεται  από τη Λατινική λέξη salvere, που σημαίνει « σώζω, ή  θεραπεύω», και αντανακλούσε την τεράστια φήμη του κοινού φασκόμηλου σαν θεραπευτικό φυτό που εξασφάλιζε μακροζωία, και ονομάζονταν herba sacra, ή «ιερό βότανο», από τους Ρωμαίους.

            Το αιθέριο έλαιο του κοινού φασκόμηλου (Salvia officinalis),όμως, έχει ένα σημαντικό περιορισμό. Το γεγονός ότι αποτελείται από μέχρι 50% θουγιόνη,  μια ισχυρά τοξική κετόνη, το καθιστά ακατάλληλο για τακτική χρήση. Όμως, το αιθέριο έλαιο της Salvia sclareaείναι απόλυτα ασφαλές σε κανονικές δόσεις, και είναι ένα από τα πιο σπουδαία αρωματικά που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το αιθέριο έλαιο της σάλβιας σκλάρεα ενισχύει την εξαντλημένη ενέργεια-Qi, και χαλαρώνει και κυκλοφορεί την ενέργεια-Qiπου είναι «κολλημένη». Είναι, επομένως, και αποτελεσματικό γενικό τονωτικό, και σημαντικό αντισπασμωδικό.

            ‘Οσον αφορά τη ρυθμιστική, αντισπασμωδική, και αναλγητική ενέργειά της, η σάλβια σκλάρεα ενδείκνυται, σαν τη λεβάντα, για μυϊκή ακαμψία και μυϊκό σπασμό, πονεμένα πόδια, πονοκέφαλο, και ημικρανία. Εξομαλύνοντας την ροή της ενέργειας- Qi μέσα στο Στομάχι και τα έντερα, μπορεί επιπλέον να ανακουφίσει το φούσκωμα της κοιλιάς, τον τυμπανισμό, και τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Γυναικολογικά φάρμακο εξίσου σημαντικό με το κυπαρίσσι, το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί να ελαττώσει τη προεμμηνορροϊκή ένταση, και να απαλύνει τους πόνους περιόδου. Είναι επίσης χρήσιμο για να αμβλύνει το πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

            Βοηθώντας στην εμβάθυνση της αναπνοής, η σάλβια σκλάρεα «ανοίγει το στήθος» όταν το αισθανόμαστε βαρύ, ή σφιγμένο.  Σαν ήπιο αποχρεμπτικό, αντιμολυσματκό αιθέριο έλαιο, μπορεί επιπλέον να συνδυαστεί με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και πεύκου για καταρροϊκούς βήχες, λαρυγγίτιδα, και βρογχίτιδα.

            Τονωτική αλλά και ταυτόχρονα χαλαρωτική, η σάλβια σκλάρεα έχει σαν αποτέλεσμα νοητική- συναισθηματική ανάταση, και ψυχική ευφορία - επιδράσεις για τις οποίες χαίρει ιδιαίτερης φήμης. Ενδείκνυται για νευρικό άγχος και κατάθλιψη που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές διάθεσης, αναποφασιστικότητα, και συναισθηματική σύγχυση. Απελευθερώνοντας τα "σφιξίματα" μέσα στο ζωτικό σώμα, και αποκαθιστώντας την διαύγεια των ενστίκτων, το αιθέριο έλαιο της σάλβιας σκλάρεα αποκαθιστά τη ροή της έμπνευσης.

            Προσοχή: αποφεύγετε να το χρησιμοποιείτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, ιδιαίτερα αν είσαστε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.