Παλμαρόζα....Cymbopogon martinii

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Η παλμαρόζα είναι μέλος τoυ γένους αρωματικών τροπικών χόρτων Cymbopogon(πρώην Andropogon) που περιλαμβάνει το λεμονόχορτο και τη σιτρονέλλα. Ιθαγενές στην Ινδική υποχερσόνησο, το χόρτο καλλιεργείται εκτεταμένα στη Μαδαγασκάρη, την Ινδία, Βραζιλία και τα νησιά Κομόρο. 

            Το αιθέριο έλαιο της παλμαρόζας αποστάζεται από τον 18ο αιώνα. Εξάγονταν από τη Βομβάη για Κωνσταντινούπολη και Βουλγαρία, με το όνομα του «Ινδικί» ή «Τουρκικό γεράνιο», όπου το χρησιμοποιούσαν για να νοθεύουν το ροδέλαιο. Εμπορικά, το έλαιο χρησιμοποιείται σαν άρωμα σε σαπούνια, αρώματα, και καλλυντικά, καθώς και για τον αρωματισμό των καπνών.

            Το αιθέριο έλαιο και το αποξηραμένο βότανο της παλμαρόζας αναφέρονται στην Ινδική Materia Medica, και χρησιμοποιούνται στην Ayurveda. Το έλαιο συστήνεται για νευραλγία, λουμπάγκο, ισχιαλγία, και ρευματικούς πόνους, ενώ το βότανο χρησιμοποιείται για πυρετούς, δυσπεψία, και κολίτιδα. Επίσης αναφέρεται και για τριχόπτωση. Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το αιθέριο έλαιο της παλμαρόζας έχει ψυχρή και υγρή ενέργεια. Σαν το τριαντάφυλλο και το γεράνιο, αφαιρεί την θερμότητα  και δυναμώνει την ενέργεια-yin - τις ηρεμιστικές, υγραντικές λειτουγίες του σώματος.

            Η περισσότερο συνήθης εφαρμογή του αιθερίου ελαίου της παλμαρόζα είναι στη θεραπεία προβλημάτων του δέρματος και στη φροντίδα του δέρματος γενικά. Η ικανότητά του να τονώνει το yin του δίνει εξαιρετική ενυδατική ικανότητα, επιβοηθητική για καταστάσεις ξηρού, ατροφικού δέρματος. Από την άλλη, η δροσιστική, αντιφλεγμονώδης φύση του το κάνει κατάλληλο για δερματίτιδα, έκζεμα, και ψωρίαση, ενώ οι αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές, και αντιμυκητιακές ιδιότητές του το κάνουν κατάλληλο για διάφορες δερματικές μολύνσεις - δοθιήνες, έρπης ζωστήρ, μυκητιάσεις.

            Σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια λεβάντας, tea tree, και γεράνιου, η παλμαρόζα μπορεί επίσης να βοηθήσει στο καθάρισμα ουρογεννητικών λοιμώξεων όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, και κολπίτιδα.

            Καρδιοτονωτικό και χαλαρωτικό νεύρων, το έλαιο της παλμαρόζα σταθεροποιεί την Καρδιά και το νευρικό σύστημα. Ενισχύοντας το yinτης καρδιάς  και ηρεμώντας το Νου (Shen), ενδείκνυται για αρρυθμίες, δυσφορία, αϋπνία, και άγχος.

            Σαν το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου, εστιάζει και στηρίζει την Καρδιά και το Νου (Shen), και σαν το λεμόνι, απομακρύνει την φόρτιση. Η παλμαρόζα ταιριάζει σε άτομα που υποφέρουν από νευρικότητα και ανασφάλεια, αλλά που, επιπλέον, δεν αντέχουν τις αλλαγές, και τη συχνή απουσία στενών αγαπημένων ατόμων. Έχουν επομένως την τάση να είναι προσκολλημένοι, κτητικοί, ή ζηλόφθονοι, βρίσκοντάς το δύσκολο να «αφήσουν» εκείνους που αγαπούν.