Βενζόη.....Styrax benzoin

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

 

Το έλαιο της βενζόης προέρχεται από ένα μεγάλο τροπικό δένδρο που φύεται στην Ταϋλάνδη και Ινδονησία. Ο κορμός του δένδρου χαράσσεται και από τις χαρακιές εκρέει χυμός, και στερεοποιείται με την έκθεση στον αέρα.  Το καφε-κόκκινο κόμμι που προκύπτει το επεξεργάζονται με διαλυτικά  όπως αλκοόλ για να παράγουν ένα ελαφρότερο ρητινοειδές- το οποίο δεν είναι, με την αυστηρή έννοια, αιθέριο έλαιο.

            Η βενζόη χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες στην Άπω Ανατολή σαν θυμίαμα και σαν φάρμακο, και χρησιμοποιήθηκε από Κινέζους γιατρούς για αναπνευστικές και ουροποιητικές παθήσεις, υγρής φύσης. Η σκόνη της ρητίνης της βενζόης ήταν δημοφιλής στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη σαν αρωματικό στερεωτικό για ποτ-πουρί. Το "Gum benjamin", όπως ονομάζονταν η βενζόη στη μεσαιωνική Ευρώπη, έγινε πασίγνωστο σαν το βασικό συστατικό του «Friar’s Balsam» (βάλσαμο του μοναχού). Εφαρμόζονταν σε ευαίσθητα, σκασμένα δέρματα, και εισέπνεαν τους ατμούς του για αναπνευστικές παθήσεις. Στη Γαλλία έγινε γνωστό σαν baume pulmonaire, ή πνευμονικό βάλσαμο, επειδή το ρετσίνι καιγόταν και εισπνέονταν για να καταπραϋνει χρόνιους βήχες και βρογχίτιδα.

            Ανακουφιστικό αποχρεμπτικό, το έλαιο βενζόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα ψυχρής, καταρροϊκής φύσης, με διαυγή ή λευκόχρου βλέννα. Η βαλσαμική της ποιότητα την κάνει ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανακούφιση από επώδυνους βήχες και πονόλαιμους, ειδικά όπου υπάρχει βραχνάδα και απώλεια φωνής. Για τη λαρυγγίτιδα, μπορεί να συνδυασθεί με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, tea tree, και σάλβιας σκλάρεα.

            Ο συνδυασμός των βαλσαμικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της βενζόης την κάνει να ενδείκνυται για σκασμένο δέρμα, χιονίστρες, κρυοπαγήματα, και πληγές, αλλά και για ακμή, έκζεμα και ψωρίαση. Η βενζόη είναι εξαιρετική μέσα σε κρέμα για να προστατεύει τα χέρια ενάντια σε ψυχρές, υγρές καιρικές συνθήκες.

            Ψυχολογικά, η βενζόη γενικά θεωρείται ότι είναι «καταπραϋντικό» αιθέριο έλαιο. Είναι ιδιαίτερα καλή για νευρικό άγχος  και στενοχώρια που επιδεινώνονται από εξάντληση. Βοηθάει στο να ηρεμεί και να εστιάζει το νου για διαλογισμό, περισυλλογή, και προσευχή. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αποτελεί σημαντικό συστατικό του θυμιάματος για τους Βουδιστικούς και Ινδουιστικούς ναούς.

            Συνδεόμενη με την αστρολογική Αφροδίτη, πλανήτη του έρωτα, η ζεστή, γλυκειά, τροφοδοτική της ποιότητα τρέφει και εμπνέει την ικανότητά μας να τροφοδοτούμε και να στηρίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.