Ραβενσάρα....Ravensara aromatica

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Η Ραβενσάρα είναι δέντρο που φύεται σε ύψος 18-20 μέτρων με γκριζοκόκκινο φλοιό και σκούρο φύλλωμα. Φύεται στη Μαδαγασκάρη, και όλα τα μέρη του είναι αρωματικά - καρπός, φλοιός, φύλλα.  Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από τα φύλλα και τα βλαστάρια των κλαριών, και αποτελείται κυρίως από αλκοόλες και οξείδια.

             Αν και σχετικά "παραμελημένο" από τη Δυτική αρωματοθεραπεία, το αιθέριο έλαιο της ραβενσάρας είναι ένα από τα βασικά αιθέρια έλαια, με πολυάριθμες ιδιότητες και καμμία τοξικότητα. Έχει τόσο πολλές εφαρμογές, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι, σαν τη Λεβάντα, αν είχατε μόνο ένα αιθέριο έλαιο, αυτό θα μπορούσε να ήταν η ραβενσάρα. Είτε χρησιμοποιείται εσωτερικά ή εξωτερικά, για σοβαρά συμπτώματα ή επιπόλαια προβλήματα, δρά εξαιρετικά γρήγορα και αποτελεσματικά.

             Είναι εξαιρετικό αντιβιοτικό, ειδικά κατά της γρίπης - χρησιμοποιήστε το σε λάδι μασάζ μαζί με ευκάλυπτο, δενδρολίβανο και νιαουλί. Αποτελεσματικό για προβλήματα της αναπνευστικής οδού - βρογχίτιδα, ρινίτιδα ιγμορίτιδα, αλλά και για πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ο κοκκύτης (συνδυάστε το με κυπαρίσσι), ή η φυματίωση (με μυρτιά και δάφνη).

             Εντυπωσιακά αποτελεσματικό κατά του έρπητα και του έρπητα ζωστήρα, σε συνδυασμό με χαμομήλι, μέντα, λεβάντα και ευκάλυπτο. Σε έρπητα των γεννητικών οργάνων, χρησιμοιήστε το σε υπερικέλαιο σε συνδυασμό με φασκόμηλο, ελίχρυσο και tea tree.

             Η ραβενσάρα είναι εξαιρετικό γενικό τονωτικό (νευρικό, νοητικό, σωματικό). Αναζωογονεί ανθρώπους που υποφέρουν από σωματική και νευρική κόπωση, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και καθυσηχάζει τους νευρικούς. Σε συνδυασμό με τη λεβάντα, χρησιμοποιήστε το για να επαλείψετε την σπονδυλική στήλη όσων υποφέρουν από στρες. Επειδή είναι μυοχαλαρωτικό και αναλγητικό, το αιθέριο έλαιο της ραβενσάρας ανακουφίζει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας - σε συνδυασμό με θυμάρι.

             Η ραβενσάρα λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σε χαμηλές δόσεις. Επειδή δεν είναι τοξικό είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Είναι όμως ιδανικό για όσους θέλουν να "βγούν" από την κατάθλιψή τους ή κάποια ψυχοσωματική ασθένεια, και "ταρακουνά" τους ληθαργικούς και όσους αποφεύγουν τις ευθύνες τους.