Κουνούκλα (Cistus)...Cistus ladaniferus

 

     Βιβλιογραφικές πληροφορίες                  

                           Η Κουνούκλα αποτελεί καλή επιλογή για μετεγχειρητικές καταστάσεις, για την επίσπευση της εσωτερικής επούλωσης και σαν στήριξη για έλκος στομάχου, ελκώδη κολίτιδα, και νόσο του Crohn (σε συνδυασμό με Βασιλικό). Έντονα στυπτικό και επουλωτικό, το hydrosol της Κουνούκλας σταματά αμέσως την αιμορραγία και ενδείκνυται για το καθάρισμα πληγών, σαν κομπρέσα σε αιματώματα που αιμορραγούν, και για τη δημιουργία ουλώδους ιστού.

                           Η Κουνούκλα αποτελεί έντονη αντιρυτιδική θεραπεία όταν ψεκάζεται στο πρόσωπο 2 φορές την ημέρα, ή χρησιμοποιείται σαν κομπρέσα γύρω από τα μάτια ή σε μάσκες και λοσιόν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν  aftershave, μόνη της ή σε συνδυασμό με Μπλε Χαμομήλι.

                           Μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της είναι στη βελτίωση της ενδομητρίωσης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονους πόνους και δυσφορία, και η Κουνούκλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τοπικές πλύσεις, ειδικά σε συνδυασμό με Ελίχρυσο και Αχιλλαία, αλλά για να είναι αποτελεσματική πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά.

                           Η Κουνούκλα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για σωματική, νοητική και πνευματική θεραπεία σε περιόδους συναισθηματικής καταπόνησης και σοκ. Το ανθοϊαμά της είναι ένα από τα συστατικά του Rescue Remedy του Μπαχ..