Μύρρο....Commiphora myrrha

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

        Το μύρρο είναι η ρητινώδης έκκριση, ή κόλλα, που συλλέγεται από ένα από τα 80 ή τόσα είδη του γένους των Κομμιφόρων, τους αγκαθωτούς, νανοειδείς θάμνους που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Ινδία, και τη Βόρειο Αφρική. Φθάνοντας το ύψος των τριών μέτρων, η Commiphora myrrha έχει πολυάριθμα ροζιασμένα κλαδιά, μικρά τρίφυλλα φύλλα, και μικρά άσπρα λουλούδια. Με τη βοήθεια χαραμάδων στο φλοιό του, ο κορμός εκρέει μια ωχροκίτρινη ρητίνη, που όταν σκληραίνει μετατρέπεται σε ημιδιαφανή, καφεκόκκινα «δάκρυα» με την έκθεση στον αέρα.

            Η ονομασία του προέρχεται από το Αραβικό murr, που σημαίνει «πικρό», και χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο για σχεδόν τέσσερις χιλιετίες. Ήταν μια από τις πρώτες πραγματικά αρωματικές ουσίες, και εκτιμήθηκε για το πλούσιο και ανθεκτικό άρωμά του.

            Το μύρρο έπαιξε κεντρικό ρόλο στη θρησκευτική και ιατρική ζωή των Αρχαίων Αιγυπτίων.  Το χρησιμοποιούσαν σαν συστατικό θεραπευτικών αλοιφών καθώς και σαν εκτιμώμενο Νεκρικό Βότανο, που το έκαιγαν σαν θυμίαμα για να τιμήσουν τους νεκρούς. Εικάζονταν ότι προήλθε από τα δάκρυα του Ώρου, της ηλιακής θεότητας με κεφάλι γερακιού. Το μύρρο ήταν εξίσου σημαντικό για τους Αρχαίους Εβραίους, οι οποίοι το έπιναν με κρασί για  να  προετοιμαστούν για θρησκευτικές τελετές, με σκοπό να εξυψώσουν τη συνειδητότητά τους. Το μύρρο δεν εμφανίζεται μόνο στη γέννηση του Χριστού - σαν ένα από τα δώρα των Μάγων - αλλά και στο θάνατό του επίσης. Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, ο Νικόδημος, πριν από την ταφή του Ιησού, «έφερε μίγμα μύρου και αλόης, μετά παρέλαβε το σώμα του Ιησού, και το τύλιξε σε λινά υφάσματα με τα αρωματικά που χρησιμοποιούν οι Ιουδαίοι όταν ενταφιάζουν τους νεκρούς τους.

            Εκτιμώμενο θεραπευτικά από απαρχής κόσμου, το μύρρο συμπεριλαμβάνονταν σα συστατικό μέσα σε αλοιφές και φάρμακα όλων των ειδών, από τους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τον 20ο αιώνα. Χρησιμοποιούνταν συστηματικά για τις αντισηπτικές, επουλωτικές, και αντικαταρροϊκές του ιδιότητες.

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το μύρρο έχει θερμή και ξηρή ενέργεια. Το αιθέριο έλαιο ωφελεί τους ληθαργικούς, ψυχρούς και συμφορημένους λόγω αδυναμίας του Σπλήνα-παγκρέατος και της απορρέουσας συσσώρευσης υγρασίαςι. Η φύση του είναι στυπτική, ενδείκνυται επομένως για χρόνια διάρροια και κολπικές εκκρίσεις. Η κλινική έρευνα έδειξε ότι η κόλλα του μύρρου χαμηλώνει επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης, ωφελώντας εκείνους που πάσχουν από παχυσαρκία και ισχαιμικό καρδιακό νόσημα. Το αιθέριο έλαιο του μύρου είναι επίσης γνωστό για τις αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του, και χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στη θεραπεία λοιμώξεων του στόματος, των ούλων, και του λαιμού, καθώς και σε κολπίτιδα και μυκητώδη στοματίτιδα. Η βαλσαμική-αποχρεμπτική ιδιότητά του το κάνει κατάλληλο για λαρυγγίτιδα, αφωνία, και βρογχίτιδα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, tea tree, και πεύκου.

            Σαν το αιθέριο έλαιο του λιβανιού, η επίδραση του μύρρου στο νευρικό σύστημα είναι ήπια ηρεμιστική, προκαλώντας βαθιά ηρεμία του νου. Είναι ένα από τα κύρια έλαια για υπερβολική σκέψη, στενοχώρια, και νοητικό περισπασμό.

            Σαν Νεκρικό Βότανο, η ειρήνη που μεταφέρει το έλαιο του δίνει την ικανότητα να ελαφρύνει τη λύπη και το πόνο - συνδέοντάς το, επιπρόσθετα, με το Στοιχείο του Μετάλλου. Φύσει επουλωτικό - που γίνεται εμφανές όταν πληγώνεται το φυτό - το μύρρο βοηθά διακριτικά στο κλείσιμο των πληγών που προέρχονται τόσο από απώλεια όσο και από απόρριψη. Απόσταγμα του αιώνιου τοπίου της ερήμου, το έλαιο εκφράζει την παρηγορητική δύναμη της μοναξιάς.

            Σαν αρχαίο εσωτερικό Μαγικό Βότανο, το μύρρο ενώνει το πνευματικό με το φυσικό. Γεφυρώνοντας τον "Ουρανό" με τη "Γη", δυναμώνει τον σύνδεσμο ανάμεσα στα chakras της κορυφής και της βάσης  - των ψυχικών κέντρων στη βάση της σπονδυλικής στήλης και στην κορυφή του κεφαλιού. Όταν επιτευχθεί αυτός ο σύνδεσμος, τα όνειρα και τα οράματα της ψυχής μπορούν να βρουν δίαυλο για γήινη έκφραση, και να αντλήσουν τη δύναμη που χρειάζονται για τη «μαγική» πραγμάτωσή τους.

Μύρρο & δέρμα: Λιπαρό δέρμα, γηρασμένο δέρμα, athlete's foot, σκασμένο δέρμα, έκζεμα, δερματίδιδα, λειχήνες, τραύματα, ουλές