Δίκταμο
....Origanum dictamnus

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Ο Δίκταμος ή Έρωντας ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Είναι ένα γκριζοπράσινο τριχωτό βότανο με ύψος που δεν ξεπερνά τα 25εκ., και είναι ενδημικό στην Κρήτη, με ωοειδή ή στρογγυλά φύλλα. Το άγριο βότανο φύεται σε βραχώδεις βουνοπλαγιές, αλλά καλλιεργείται συστηματικά λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων, και του αιθερίου ελαίου του.

 

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει ελάχιστη βιβλιογραφία σχετικά με το θαυματουργό αυτό βότανο, αν και η καλλιέργειά του ερευνάται συστηματικά από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Μια "βόλτα" στο Internet αποκαλύπτει ότι γίνεται ευρεία και εκτεταμένη χρήση του για τις αποκρυφιστικές και μεταφυσικές του ιδιότητες. Λέγεται ότι διευκολύνει την αστρική προβολή, και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα βότανα που χρησιμοποιούνται για προστασία.

 

Η εφαρμογή του στην αρωματοθεραπεία υποδεικνύει ότι το αιθέριο έλαιο του δίκταμου είναι αποτελεσματικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και κυκλοφορικού συστήματος, ανακουφίζει μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, και ενδείκνυται ιδιαίτερα κατά της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας.