Κυπαρίσσι....Cupressus semprevirens

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Το κυπαρίσσι είναι αειθαλές κωνοφόρο που αναπτύσσεται σε ύψος 25- 45 μέτρων. Παρότι φέρει μικρά άνθη που παράγουν στρογγυλούς καφέ-γκρίζους κώνους, αυτά που περιέχουν το περισσότερο αιθέριο έλαιο είναι τα ζωηρά σκούρα πράσινα φύλλα και κλαδάκια. 

            Η χρήση του κυπαρισσιού σαν θυμίαμα και γιατρικό πρωτο -καταγράφηκε στους πάπυρους της Αρχαίας Αιγύπτου, όπου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σαρκοφάγων. Οι Αρχαίοι Έλληνες αφιέρωσαν το δέντρο στον Άδη ( ή Πλούτωνα), θεό του Κάτω κόσμου, συσχετίζοντάς το με το θάνατο και την αιωνιότητα. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο φυτεύεται σε νεκροταφεία  σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σαν σύμβολο θλίψης και σαν πηγή παρηγοριάς. Αυτή ήταν μια πρακτική που συνεχίστηκε επί αιώνες.

            Τα φύλλα και οι κώνοι του κυπαρισσιού χρησιμοποιούνταν για τη στυπτική δράση τους. Πράγματι, τα φύλλα πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία αιμορροϊδων από τους Αρχαίους Ασυρίους, ενώ ο Έλληνας γιατρός Γαληνός (165 π.Χ.) τα συνιστούσε για εσωτερική αιμορραγία και διάρροιες. Το κυπαρίσσι έχει μια εξίσου αρχαία φήμη σαν ανακουφιστικό των προβλημάτων περιόδου.

            Όσον αφορά την Ανατολική ιατρική, η κύρια δράση του αιθερίου ελαίου του κυπαρισσιού είναι να ζωντανεύει και να ρυθμίζει την ροή του αίματος. Μέρος αυτής της δράσης οφείλεται στο δυναμωτικό, τονωτικό αποτέλεσμά του πάνω στις φλέβες - υποπροϊόν της γενικής στυπτικής ιδιότητάς του. Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού μπορεί να αναμιχθεί με αιθέρια έλαια σάλβιας σκλάρεα, λεμονιού, και γεράνιου, και να εφαρμοστεί σαν αλοιφή για αιμορροϊδες και κιρσούς.

            Η ψυχρή, στυπτική φύση του Κυπαρισσιού βοηθά επίσης στην ελάττωση της υπερβολικής εφίδρωσης, κάνοντάς το χρήσιμο και αποτελεσματικό αποσμητικό για ιδρωμένα πόδια.

            Η ικανότητα του αιθερίου ελαίου του κυπαρισσιού να εναρμονίζει τη ροή του αίματος το κάνει επίσης σπουδαίο για προβλήματα περιόδου. Είναι ένα από τα κύρια αιθέρια έλαια και για τη δυσμηνόρροια (εμμηνορροϊκοί πόνοι) και την εμμηνορραγία ( υπερβολική εμμηνορροϊκή αιμορραγία).

            Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού όχι μόνο κινεί το αίμα, αλλά βοηθά, επιπλέον, να κυκλοφορήσει ή ενέργεια-Qi. Σαν τη λεβάντα και άλλα έλαια, αυτή η δράση του παρέχει ευρείας κλίμακας αντισπασμωδική δυνατότητα και το κάνει κατάλληλο για τη σπαστική κολίτιδα, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, και το άσθμα. Γενικό αποσυμφορητικό, αντιτοξικό αιθέριο έλαιο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ακμή, δερματικά εξανθήματα, λεμφική συμφόρηση, και ρευματικούς πόνους.

            Η βασική λεπτοφυής δράση του αιθερίου ελαίου κυπαρισσιού, έγκειται στο να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και να δεχτούμε ακόμη και τις δύσκολες αλλαγές - εσωτερικής και εξωτερικής φύσεως. Διαλύοντας τύψεις και ενσταλάζοντας αισιοδοξία, μας βοηθά να ακολουθήσουμε τη ροή της ζωής. Από εδώ μπορούμε να καταλάβουμε τη μακρά και βαθιά σχέση του δέντρου με το θάνατο και τη διαδικασία πένθους, και γιατί θεωρήθηκε ότι φέρνει παρηγοριά σε κείνους που πενθούν.

            Το ότι το κυπαρίσσι αφιερώθηκε στον Πλούτωνα - σύμβολο στην αστρολογία της ψυχολογικής μεταμόρφωσης - ενισχύει περαιτέρω τη σχέση του με την εσωτερική ανανέωση. Ο συσχετισμός του κυπαρισσιού με τον Πλούτωνα  αντανακλά τη δυνατότητα που έχει να ξεθάβει τους φόβους που εμποδίζουν την αλλαγή. Ενισχύοντας την ικανότητά μας να διοχετεύουμε και να συγκρατούμε, το κυπαρίσσι μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε απωθημένα, παρεμποδιστικά συναισθήματα, απελευθερώνοντας την ενέργεια που ξοδεύουμε για να τα κρατήσουμε κλειδωμένα μέσα μας.