Νιαουλί....Melaleuca quinquenervia

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Ένα πολύπλοκο αιθέριο έλαιο, τόσο ως προς τη σύνθεση όσο και ως προς τις χρήσεις. Η ανθεκτικότητα του δέντρου έχει προβληματίσει τους περιβαλλοντολόγους στη Φλόριντα των Η.Π.Α., όπου φύεται ανεξέλεγκτα και είναι αδύνατον να εμποδισθεί η εξάπλωσή του, καθώς όσα δέντρα κόβονται ξαναμεγαλώνουν αμέσως, και γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά.

Το πρόβλημα είναι ότι η γύρη του δέντρου θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρό αλλεργιογόνο, και έχει προκαλέσει αύξηση των αναπνευστικών αλλεργιών στη Φλόριντα! Αυτό όμως το γεγονός υποδεικνύει τις πλέον σημαντικές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου. Είναι κυρίως αντι-αλλεργικό και τονωτικό, και αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του φαινομένου στο οποίο στηρίζεται και η ομοιοπαθητική, ότι δηλαδή ένας παράγοντας που προκαλεί μια κατάσταση μπορεί επίσης και να τον θεραπεύσει.

Το αιθέριο έλαιο του νιαουλί είναι επίσης συσφικτικό των ιστών, και χρησιμοποιείται κατά των αιμορροϊδων. Εκτός τούτου, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για δερματικά προβλήματα όπως ακμή, δοθιήνες κ.λ.π., και συνδυάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις με αιθέρια έλαια tea tree ή λεβάντας.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιόδους γρίπης, καθώς ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος .

Χρησιμοποιείται επίσης και σαν στοματικό διάλυμα – δυναμώνει τα ούλα, και προστατεύει την στοματική και ρινοφαρυγγική κοιλότητα.