Νερόλι....Citrus aurantium amara var. fl

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

            Το νερόλι παράγεται από τα ευωδιαστά άνθη της νεραντζιάς. Ιθαγενές στη Νοτιοανατολική Ασία, το δέντρο σήμερα αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, Καλιφόρνια, και Νότιο Αμερική. Τα εσπεριδοειδή είναι από τα λίγα φυτά που παράγουν που παράγουν περισσότερα από ένα αιθέρια έλαια: νερόλι από τα άνθη, petigrain από τα φύλλα και τα βλαστάρια, και αιθέριο έλαιο νεραντζιού από το φλοιό του καρπού.

            Η νεραντζιά πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Μεσόγειο από τους Άραβες  κατακτητές το 10ο ή τον 11ο αιώνα. Μετά την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, το δέντρο εισήχθη στις Δυτικές Ινδίες, και μετά στη Βόρειο, Κεντρική, και Νότιο Αμερική. Όμως, το αποσταγμένο από τα άνθη αιθέριο έλαιο, μνημονεύεται μόνο μετά το 1563, από τον Ιταλό φυσιοδίφη della Porta.

            Θεωρείται ότι το νερόλι πήρε το όνομά από την  Anna Maria de la Tremoille, Πριγκήπισσα της Νερόλα (κοντά στη Ρώμη), η οποία τον 17ο αιώνα εισήγαγε το έλαιο στην Ιταλική κοινωνία. Η Anna Maria  χρησιμοποίησε το άρωμα όπου μπορούσε - στα γάντια της, επιστολόχαρτα, στις εσάρπες της. Χρησιμοποιήθηκε επίσης σαν μυρωδιά από τις πόρνες της Μαδρίτης, για να μπορούν να αναγνωριστούν από το άρωμά του. Από την άλλη, τα άνθη φοριούνταν σαν γαμήλια στεφάνια και μεταφέρονταν σαν μπουκέτο, που συμβόλιζε την αγνότητα και τη παρθενιά.

Μαζί με τα αιθέρια έλαια της λεβάντας, του περγαμόντου, λεμονιού, και δεντρολίβανου, το νερόλι ήταν βασικό συνθετικό του κλασικού eau-de-Cologne. Φαρμακευτικά, εκτιμήθηκε σαν ήπιο τονωτκό του νευρικού συστήματος. Ψυχρό σε θερμοκρασία και ουδέτερο σε υγρασία, αφαιρεί την θερμότητα, χαλαρώνει τα νεύρα, και ανεβάζει το Πνεύμα.

            Μαζί με το τριαντάφυλλο, τη λεβάντα, και το μελισσόχορτο, είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για ηρεμία και σταθεροποίηση της Καρδιάς και του Νου (Shen). Το νερόλι είναι ιδιαίτερα καλό για καυτές, διαταραγμένες καταστάσεις της Καρδιάς που χαρακτηρίζονται από δυσφορία, αϋπνία, και αρρυθμίες, και ενδείκνυται για υπέρταση. Γενικός ρυθμιστής του νευρικού συστήματος, το νερόλι χαλαρώνει τη νοητική και συναισθηματική υπερένταση, τη νευρική κατάθλιψη, και το χρόνιο και έντονο άγχος.

            Με δράση παρόμοια με εκείνη του αιθερίου ελαίου της φλούδας του πορτοκαλιού, το νερόλι είναι επίσης ωφέλιμο στο Συκώτι και τον Σπλήνα-πάγκρεας, και ρυθμίζει τη νευρική δυσπεψία,τον κοιλιακό σπασμό, και κολικό. Ήπια στυπτικό εκ φύσεως, ενδείκνυται επίσης για διάρροια, ιδιαίτερα σε παιδιά.

            Σε ψυχολογικό επίπεδο, η ηρεμιστική επίδρασή του πάνω στην Καρδιά και το Νου (Shen) το συσχετίζουν κυρίως με το Στοιχείο της Φωτιάς. Η διακριτικά πλούσια, λουλουδάτη γλυκύτητα του ελαίου είναι ταυτόχρονα καταπραϋντική και ευφορική, ενώ παράλληλα η πικρή νότα του είναι «προσγειωτική».

            Το νερόλι είναι ιδανικό για τα συναισθηματικά τεταμένα, μερικές φορές ασταθή, άτομα, που εύκολα αναστατώνονται και ταράζονται. Ενσταλάζει παρηγοριά και δύναμη, και βοηθάει στην απελευθέρωση καταπιεσμένων συναισθημάτων - μέσω της χαλάρωσης και επανένωσης των ηλιακών και σεληνιακών (συνειδητών και υποσυνειδήτων) κόσμων μας.

            Περιγραφόμενο τόσο σαν αισθησιακό όσο και πνευματικό, το νερόλι βοηθάει να επαναποκαταστήσει τους συνδέσμους μεταξύ ενός αποσυνδεδεμένου σώματος και νου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε βαθύ συναισθηματικό πόνο που μας αποκόβει από την ελπίδα και τη χαρά.