Καροτόσπορος....Daucus carota

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Περισσότερο γνωστό σα λαχανικό, απ' ό,τι σαν αιθέριο έλαιο. Στην αυτοφυή μορφή του μπορούμε να το συναντήσουμε παντού - σε λιβάδια, ακαλλιέργητα χωράφια, κοντά σε άλλες καλλιέργειες σιτηρών και λαχανικών, δίπλα στο δρόμο. Φύεται παντού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το φυτό είναι σχεδόν άοσμο, και το αιθέριο έλαιο προέρχεται από απόσταξη των σπόρων.

 

Το αιθέριο έλαιο του καρότου αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στην αρωματοθεραπεία. Επιδρά κυρίως στο συκώτι, τα νεφρά, το πάγκρεας και το δέρμα. Είναι εξαιρετικό αναζωογονητικό των ηπατικών κυττάρων, και η χρήση του ενδείκνυται κυρίως μετά την οξεία φάση ηπατίτιδας ή τροφικής δηλητηρίασης. Σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια δενδρολίβανου και λεμονιού ελαττώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, και ρυθμίζει τις παγκρεατικές λειτουργίες.

 

Στην ολιστική αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Ενδείκνυται για πιτυρίδα, ακμή, σχάση δέρματος, κ.λ.π. Είναι αποτελεσματικό ακόμα και σε πολύ χαμηλές δόσεις, και σαν τα περισσότερα αιθέρια έλαια, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται συνεργιστικά με άλλα αιθέρια έλαια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντηλιακό, σε πρόσμιξη με σιτέλαιο. Σε συνδυασμό με το petitgrain ωφελεί το ξηρό, άτονο δέρμα. Σε συνδυασμό με λεβάντα και υπερικέλαιο αναζωογονεί το δέρμα μετά από σοβαρά εγκαύματα.