Γκρέϊπφρουτ....Citrus paradisii

 

Βιβλιογραφικές πληροφορίες

Τονωτικό, αντισηπτικό, αποσυμφορητικό. Για λιπαρό δέρμα, ακμή, κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών. Με το ευχάριστο αναζωογονητικό άρωμά του μας ωθεί να ξαναβρούμε τη χαρά της ζωής.

 

Το αιθέριο έλαιο του γκρέιπφρουτ εξάγεται μέσω ψυχρής έκθλιψης από το νωπό φλοιό του καρπού. Εκτός από τη χρήση του στην αρωματοθεραπεία, χρησιμεύει σαν αρωματικό συστατικό σε αρώματα, καλλυντικά, και σαπούνια, και σαν διατροφικό άρτυμα. Το περισσότερο έλαιο γκέιπφρουτ παράγεται στη Καλιφόρνια και το Ισραήλ.

            Σαν το αιθέριο έλαιο του λεμονιού, το γκρέιπφρουτ είναι δροσιστικό, καθαριστικό, και αποσυμφορητικό, και είναι ευεργετικό τόσο για το υπερθερμασμένο Συκώτι όσο και για ληθαργικό λεμφικό σύστημα.

            Ήπιο διουρητικό και διεγερτικό του Σπλήνα και της λέμφου, το έλαιο του γκρέιπφρουτ βοηθάει το σώμα να αποβάλει τα πλεονάζοντα υγρά, και να διαλύσει τα λίπη. Ξηρό, ξυνό, και αποσυμφορητικό , ενδείκνυται για κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα, και παχυσαρκία.

            Σύμφωνα με την Ανατολική ιατρική, το άτομο με καυτή, υγρή ιδιοσυγκρασία είναι επίσης επιρρεπές σε αρτηριοσκλήρωση και υπέρταση. Το έλαιο του γκρέιπφρουτ, όπως εκείνα του λεμονιού και του μελισσόχορτου, συνιστάται για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση, τέτοιων καταστάσεων. Καθώς βοηθά στο καθάρισμα του αίματος, το έλαιο του γκρέιπφρουτ ενδείκνυται επίσης για ρευματικούς πόνους, κυρίως θερμής φύσης. Αυτό συμβαίνει όταν οι αρθρώσεις είναι ζεστές και πρησμένες, και ο πόνος αναμιγνύεται με αίσθηση καψίματος.

            Τελικά, η στυπτική, καθαριστική ιδιότητα του ελαίου του γκρέιπφρουτ το κάνει χρήσιμο για λιπαρό δέρμα και μαλλιά, ακμή, και ραγάδες.

Ταιριάζει ιδιαίτερα σε άτομα που όταν βρίσκονται σε υπερένταση και κάτω από πίεση, βρίσκουν "παρηγοριά" στο φαγητό, σαν ένα μέσο αντιμετώπισης δύσκολων συναισθημάτων. Το αιθέριο έλαιο του γκρέιπφρουτ καθαρίζει τη ψυχολογική θερμότητα και συμφόρηση που προκύπτουν από βαθιά εδραιωμένη απογοήτευση και αυτο-κατάκριση. Ουσιαστικά καθαριστικό, διευκρινιστικό, και ανανεωτικό, διώχνει τα «βαριά» συναισθήματα που συνοδεύουν την απογοήτευση που συνοδεύεται με οργή, επιτρέποντάς μας να αντιληφθούμε και να αποδεχθούμε πιο ρεαλιστικούς στόχους.

Σαν το λεμόνι, προάγει μια ελαφρότητα Πνεύματος, και ανακουφίζει την πείνα μας για άμεση ικανοποίηση, τη συχνά απέλπιδα ανάγκη μας να είμαστε «πλήρεις».